HTML

freagle blogja

Ez egy liberális blog, többnyire közéleti témákkal. Azért hoztam létre, hogy - számomra - fontos témákról véleményt tudjak formálni, és megteremtsem a lehetőségét ezek kritikájának, más véleményekkel való ütköztetésénak. Tehát... Ha véleményed van, szólj hozzá! Ha tetszik, add tovább! Ha privátban reagálnál: a freagle@freemail.hu címet használd! Barátsággal freagle

Friss topikok

  • 1third: Haragszom rád (na jó, nem). Mert sajnos mindenben, de mindenben igazad lett (a többi posztot is cs... (2012.01.22. 03:18) Fékek és ellensúlyok
  • Revolutionist: A hazugság kora azóta tart, amióta lejöttünk a fáról. Egyetlen korban élt még csak az emberi lény.... (2011.11.09. 15:23) Hazugságok kora III. - A Rendszerhiba
  • R_John: Tardos Marcival voltam még együtt kirándulni. Akkor derült ki a betegsége. Persze én akkor még gim... (2010.04.18. 18:52) Halottak napja
  • freagle: Javítottam 2010. március 26-án. (2010.03.26. 14:27) Jelölnek, vagy csalnak?
  • Janovszki Zsolt: Pontosítok: Az Új Generáció elnöksége lemondott, a tisztújítást előkészítő választmányi ülés 13-án... (2009.07.06. 23:01) Indul a végjáték... (?)

Linkblog

Merre tovább SZDSZ?

2008.05.26. 13:26 freagle

  A kérdés már csak azért is időszerű, mert láthatóan újabb, bár egyre több szkepszissel kísért Messiás-várás tapasztalható a liberális párt körül.

Ahogy a közvélemény is, a tagság is Fodor Gábor győzelmét, s ezzel valami új kezdetét várja. A néhai koalíciós partner – minden alap nélkül – a koalíció újragondolásában reménykedik, a Fidesz gyors kormánybuktatásban, a liberálisok pedig látványos megerősödésben.

 

Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy mindenki elvesztette a logikus gondolkodás képességét, különben az SZDSZ prominensei sem siklanának el néhány kézenfekvő összefüggés mellett.

 

A június 7-i tisztújításra azért kerül sor, mert a pártot a csalás vádja érte, és ezt a teljes vezetőség képtelen volt lemosni róla. Szánalmas bakik és politikai vakságra utaló megnyilvánulások vezettek oda, hogy ez a választás végül tényleg elkerülhetetlenné vált. A liberális elit éppen csak a következőket hagyta figyelmen kívül:

 

1. A HírTV soha nem volt objektív hírforrás. Most sem – ezt a látszatot kizárólag az szdsz-esek hathatós közreműködésével sikerült elérni.

2. Ennek megfelelően a HírTV célja nem a tényfeltárás, hanem az SZDSZ, illetve annak elnökének lejáratása, legitimációjának megkérdőjelezése volt, függetlenül attól, hogy az elnököt Kókának, Fodornak, vagy akár Kunczénak hívják.

3. A lejárató akció nem volt öncélú. Arra szolgált, hogy minimalizálja az SZDSZ népszavazáson mozgósító képességét, nehogy a NEM szavazatok a kezelhetőnél többen legyenek.

 

A HírTV – ismét mondom, a liberális politikusok hathatós segítségével – elérte a célját: a pártban valóban legitimációs válság alakult ki, a népszavazást pedig nehéz lett volna ennél is jobban megnyerni.

 

4. Az SZDSZ az elmúlt 20 évben soha nem működött professzionális politikai pártként. Mindig volt benne egyfajta „liberális klub” jelleg. Minden vezetője – köztük természetesen Fodor Gábor is – pontosan tudta, hogy a tagnyilvántartások pontatlanok, a küldöttállítás valójában ellenőrizetlen.

5. A szavazások a korábbi alkalmaknál is hasonlóan zajlottak. Küldött lett, aki lett, szavazott, aki szavazott – vagy aki szavazott helyette. Amíg azonban Kunczét 70-80 százalékos többség választotta meg, a „pótszavazatoknak” és az ellenőrzés hiányosságainak sem volt különösebb jelentőssége.

6. Tekintettel arra, hogy a viszonyokat mindenki ismerte, egyfajta „gentlemen agreement” működött, mindenki elfogadta, hogy azok a küldöttek, akik jelen vannak, és az a szavazás eredménye, amit a szavazatszámláló bizottság kihirdet. Ez a tavalyi elnökválasztáson is így történt, ezért nyilatkozott Fodor azonnal támogatóan Kóka győzelme után.

 

Ezek az ismert, mégis elsikkadó tények világossá tehették volna bárki számára: egyáltalán nem csalásról volt szó, mindössze „liberális slendriánságról”. Senki nem akarta manipulálni az eredményeket, és senki nem csinált olyat, ami korábban ne fordult volna elő, bármelyik jelölt támogatói között. Ezért volt megalapozott Kuncze Gábor nyílt levele, és ellenvéleménye a tisztújítással kapcsolatban.

 

Ez azonban az a pont, ahol az események váratlanul új fordulatot vesznek, s ahol az SZDSZ viselkedése elkezd eltérni mind a logikustól, mind a korábban jellemző nagyvonalú, kölcsönösen tiszteletben tartott mintáktól.

A Fodor-stáb – érzékelve a párton belüli elégedetlenséget, s a vezetőjük egyre javuló pártbeli támogatottságát – egyszerűen figyelmen kívül hagyta a felsorolt nyilvánvaló tényeket, s „a párt érdekére” és feddhetetlenségére, valamiféle bizalom helyreállítására hivatkozva következetesen kikényszerítette a tisztújítást. A jelenlegi elnök pedig – ha nem akarta, hogy végképp negatív kép alakuljon ki róla – nem tehetett mást, mint vállalta az újabb – idő előtti – megmérettetést.

 

Összegezve tehát azt mondhatjuk: Fodor és stábja a párton belül már sikerrel alkalmazta azt a stratégiát, amit a Fidesz éppen most a kormánnyal igyekszik megtenni.

 

1. Ha Fodornak valóban az lenne a fontos, hogy lemossa az SZDSZ-ről a csalás vádját, akkor továbbra is legitimnek fogadná el az előző választás eredményét. Nem harcolta volna ki a tisztújítást, vagy ha mégis, azt formálissá tenné. Kiállna a közvélemény elé, és azt mondaná: „Az SZDSZ tisztessége megkívánta, hogy formailag is feddhetetlenül válasszunk elnököt, ezért van szükség erre a választásra. Miután azonban egy éve nem történt csalás, az akkori eredmények legitimek. A mi dolgunk most tehát ennek deklarálása. Ezért bár elnökjelölt vagyok, ahogy egy éve is voltam, mégis mindannyiótokat arra kérlek, hogy erősítsétek meg a legitim pártelnököt a pozíciójában. Nem azért kérem ezt, mert egyetértek a politikájával. Nem azért, mert meggyőződésem szerint ne tudnám jobban vezetni a pártot. Hanem azért, mert tavaly két évre kapott felhatalmazást, és nincs semmi okunk ettől eltérni. Kóka János legitim módon lett megválasztva, és a rendes tisztújításig legitim elnök.”

2. Fodor azonban elnök akar lenni. Ezért aztán nem számít neki, hogy az előrehozott választás indirekt módon mégiscsak azt bizonyítja, hogy az SZDSZ-ben csaltak. Az sem számít neki, hogy ezzel végleg csalónak bélyegzi Kókát is, akinek e tekintetben egyetlen bűne az, hogy a népszavazás idején ő „mert” pártelnök lenni.

3. Mind Fodor motivációja, mind Fodor eszközei a Fidesz politikájára emlékeztetnek. Ahogy a Fidesz sem, Fodor sem vonja nyíltan kétségbe ellenfele legitimációját – de egyértelműen kifejezi, hogy azt mégsem fogadja el. Ahogy a Fidesz is, Fodor is mindent elkövet azért, hogy idő előtt megszerezze az áhított pozíciót, hatalmat. S ahogy a Fideszt sem, úgy Fodort sem zavarja, hogy ezért mások tisztességén, vagy éppen nyilvánvaló megállapodásokon, tényeken kell átgázolnia.

 

Úgy látszik, a „vér nem válik vízzé”.

A liberálisoknak azonban érdemes lenne alaposan meggondolniuk, hogy valóban ez-e az a „megújult, nyitott, elvi politika”, ami kihúzza a liberalizmus szekerét a kátyúból.

7 komment

Címkék: politika kóka szdsz fodor liberalizmus liberális

A bejegyzés trackback címe:

https://freagle.blog.hu/api/trackback/id/tr43488297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rózsa Misi · http://www.rozsamisi.blogter.hu 2008.05.27. 19:14:32

Érdekes a levezetésed, van amiben igazad van, aztán meg erősen csúsztatod a dolgokat, amik által saját soraid veszítik el hitelüket.

Amit leírtál az SZDSZ-ről az első részben az úgy igaz, ahogy van. Szerencsére az SZDSZ-ben ma is megtalálható a liberális klub filingje, ami erősíti és védi az SZDSZ-t attól, hogy egy szocialista vagy fidesznyik féle populista marketing párt váljon belőle. Az SZDSZ ettől függetlenül egy profi párt. Sőt, én még azt is meg merném kockáztatni, hogy az egyetlen professzionális párt Magyarországon. Hiszen ha megnézed, akkor látni fogod, egyedül a magyar pártok közül az SZDSZ rendelkezik érdemi és részleteiben kidolgozott programmal például. Az MSZP-nek van egy fércelt vázlata a Fidesznek meg egy jó hosszú kivánságlistája.
Az SZDSZ az elvei mellett áll ki. A Fidesz és MSZP ezzel szemben az érdekeit kultiválja. Magyarországon a párt-ról kialakult kép erősen az MSZMP időszakára datálódik. Az a párt. És ahhoz valóban az SZDSZ gyakorlatilag semmiben nem hasonlít a Fidesz megtanulta az MSZMP módit, az MSZP meg hozta magával a saját örökségét.

Azt irod az SZDSZ küldöttgyűlésén nem csalás történt. De igen. Csalás. És elég durva csalás, ami eddig erre a pártra nem volt jellemző. Igaz. Az eredmények eddig soha nem voltak még ilyen szorosak mint az utolsó választásnál. De ugye nem csak ez a csalás, hanem azok a furcsa beléptetések is Baranyában, amik a választást megelőzték és Wekler neve nem köthető Fodorhoz sehogy...
Én nem tudom kinek a javára csaltak a csalók. Nem is érdekel. Csalás okán erkölcsileg az egyetlen helyes út, ha új választást ír ki az SZDSZ. Ezzel moshatja tisztára a szennyesét.

De tovább megyek. Kóka az SZDSZ számára egy kudarc történet. Igen. Nagyon sok rajta kívül álló ok is szerepet játszik ebben. Nem mindenért Kóka a hibás egyszemélyben. De elkapkodtuk a megválasztását és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ha nem lett volna ez a csalás ügy, én akkor is azt mondtam, - sőt le is írtam már előtte több helyen- hogy időben kell váltani, mert egy ennyire népszerűtlen emberrel az élen az SZDSZ mélyrepülése nem állítható meg. Bennem nincs harag Kóka iránt. Csak nem tartom jó elnöknek. Idegenként jött be ebbe a speciális közegbe és nem is tudott megállni, nem tudott igazodni. Mondjuk előtte ha megnézzük kik voltak az SZDSZ elnökei, azt is látnunk kell, azok igen magasra rakták a lécet.Még Fodornak sem lesz könnyű dolga ezzel. De neki mégis egyszerűbb lesz, mint egy Kókának. Amikor Fodor liberális ügyvívő lett, akkor még azt sem tudtuk él egy Kóka, maximum Gyurcsány ismerte a biznisz világból.

Kóka egy népszerűtlen politikus. Nem kicsit, nagyon. És aki ennyire népszerűtlen a potenciális választóink szemében, azzal öngyilkosság választásnak menni. Fodor ezzel szemben a népszerűségi listákon elől áll. Vele sem lesz könnyű feljönni lentről, de vele legalább a lehetősége meg van a feljövetelnek, míg Kókával erre esély sincs.

Nem tudok egyetlen elfogadható szempontot sem találni, ami Kóka elnökségét igazolná, ami arra mutatna, Kóka jobb mint Fodor, bármiben is.

Nem vagyok elvakult Fodor fan közben. Fodor Gábort sem az ideális jelöltnek tekintem. De határozottan a jobb választásnak a másikhoz képest. És Fodor egy hiteles ember, hiteles politikus, az SZDSZ-nek most ha ő és Kóka az alternatíva, egyértelműen Fodorra van szüksége.

Fodor nem a messiás. hasznos lépés lesz, ha Kókát leváltjuk és Fodort rakjuk előre. De csak ez önmagában még nagyon kevés. rengeteg munka vár az SZDSZ-re. Elsősorban a szervezésünk és kommunikációnk érdemi reformját tartom szükségesnek megvalósítani. Ezek az elnök személyénél fontosabb kérdések. És ugyanilyen fontos, hogy az elnök vátlás után a belső harcok érjenek azonnal véget, ne legyenek győztesek és legyőzöttek, hanem fogjunk össze és kezdjünk el közös érdekből keményebben dolgozni az SZDSZ-ért.

kowacs 2008.05.30. 12:57:17

Nem tudok csak egy gondolatoddal vitatkozni, freagle! Mert volt csalás. A BAZ megyei elnök szervezte. Meg fogja úszni, mert ez Fodor érdeke. Akarsz részleteket is? Megérdemelné Rózsa, ez a fizetett ügynök, hogy kiteregessek.

amurihal 2008.06.05. 10:58:54

Freagle, azért egy apró részletre felhívnám a figyelmedet. Fodor nem kapva kapott az alkalmon, hogy újból választás legyen. T. Asztalaos Ildikó nem fogadta el a Jüttner-jelentést, majd az erősen fodorkonspirációt sejtő hajtóvadászat után ad1. kiderült Jüttner körzetében is gáz van ad2 Fodor nyilvánvalóan azt mondta, na akkor ugorjunk neki.

Attól függetlenül, hogy évek óta határozottan fodor-párti voltam ( de ide tartozik Béki Gabriella, Szent-Iványi személye is)a jelenlegi helyzetben, ha csak azt nézed, hogy totális elhiteltelenítési kísérlet zajlik jobboldalról (vagy milyen oldal), politkai öngyilkosság egy alapvetően népszerűtlen elnökkel harcbaszállni.

Nem is értem a soraid, a hőn áhított pozició.. etc... Már várom mikor jön az, Fodor fidesz-tégla. No problem, rám is mondták egy időben :)

nagykékség 2008.06.05. 11:01:34

Tavaly Fodor Gáborra szavaztam. Az idén nem vállaltam küldöttséget és rémülettel figyelem, ami a pártban folyik. Úgy érzem ez már túlmegy azon a határon, ami felvállalható. Feltett szándékom volt, hogy nem szólok többé hozzá semmilyen fórumhoz sem, most mégis megteszem, mert nagyon elgondolkodtató, amit a felvezetésben leírsz, sőt ha nem is értek mindenben egyet, vannak olyan fordulatok a gondolatmenetedben, ami az én fejemben is megfordult, de már azt hittem ezzel olyan egyedül vagyok, mint az ujjam... Most örömmel látom, hogy azért talán vagyunk még így ezzel többen is. Én hiszem, hogy Gábor jó liberális és jó ember. De ez a stratégia szerintem is elhibázott és kísértetiesen emlékeztet valamire...

Nils H. (törölt) 2008.06.05. 11:33:48

Ha Kóka János nem jelenti ki pökhendi módon, egy KAMU, felemás, SZAR vizsgálat, de inkább CSAK jelentés után, hogy lám, én már első körben is elnök lettem volna, ezek meg csak csalással hozták ki a döntetlent is, még egyet is értenék, hogy ELVBEN megérdemelné, hogy kezet nyújtsanak neki.
De....

edit 2008.06.17. 08:38:43

Kétszer voltam küldött, és mindig Fodorra szavaztam. Ha tehettem, ott voltam a Szabad Tanácskozásokon is,és becsületes, igazi demokratának láttam mindig Fodor Gábort. Igaztalan azzal vádolni, hogy mindenre képes a hatalomért. Én úgy látom, igenis képes az önmérsékletre, és nagyon is képes várni. Az, hogy a képességei birtokában ambícióval bír, és azt érvényesíteni is akarja, nem bűn.
Ezzel együtt vannak kétségeim. Meglátom, mi lesz. A bizalmat részemről megelőlegezem.

freagle 2008.06.17. 13:43:09

Kedves Barátaim!

Ez az írás nem azért született, hogy bármi rosszat mondjak Fodor Gáborról.

Szerintem még az ellenzői között sem igen vannak olyanok, akik rossz embernek tartanák, vagy ne gondolnák talpig liberálisnak.
Gábor jó ember, elvszerű liberális, nem hinném, hogy ebben vita lenne.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne hozna, vagy hozott volna elvi szinten is kifogásalható döntést/döntéseket. Ez a megismételt elnökválasztási eljárás tipikusan ilyen.
Gábornak határozott célkitűzése volt elnökké válni, mert meggyőződése, hogy rossz irányba mennek a dolgok, ő pedig tud ebből kiutat. Ilyen szempontból érthető a döntése, ugyanakkor elvi szinten - ld. a vitaindítót - elfogadhatatlan.
Éppen erre próbáltam felhívni a figyelmet: ez az egész eljárás, ha jószándékból és lelkesedésből is, de eltérés az elvi szinten vállalható döntésektől.

Kívánom Gábornak (és mindannyiunknak), hogy találjon vissza az elvi politizálás útjára és legyen sikeres!

freagle
süti beállítások módosítása