HTML

freagle blogja

Ez egy liberális blog, többnyire közéleti témákkal. Azért hoztam létre, hogy - számomra - fontos témákról véleményt tudjak formálni, és megteremtsem a lehetőségét ezek kritikájának, más véleményekkel való ütköztetésénak. Tehát... Ha véleményed van, szólj hozzá! Ha tetszik, add tovább! Ha privátban reagálnál: a freagle@freemail.hu címet használd! Barátsággal freagle

Friss topikok

  • 1third: Haragszom rád (na jó, nem). Mert sajnos mindenben, de mindenben igazad lett (a többi posztot is cs... (2012.01.22. 03:18) Fékek és ellensúlyok
  • Revolutionist: A hazugság kora azóta tart, amióta lejöttünk a fáról. Egyetlen korban élt még csak az emberi lény.... (2011.11.09. 15:23) Hazugságok kora III. - A Rendszerhiba
  • R_John: Tardos Marcival voltam még együtt kirándulni. Akkor derült ki a betegsége. Persze én akkor még gim... (2010.04.18. 18:52) Halottak napja
  • freagle: Javítottam 2010. március 26-án. (2010.03.26. 14:27) Jelölnek, vagy csalnak?
  • Janovszki Zsolt: Pontosítok: Az Új Generáció elnöksége lemondott, a tisztújítást előkészítő választmányi ülés 13-án... (2009.07.06. 23:01) Indul a végjáték... (?)

Linkblog

Balsai beismerte!

2011.02.20. 21:23 freagle

Már a Parlament előtt van Balsai István fideszes képviselő, a 2006. őszi eseményeket vizsgáló miniszterelnöki megbízott törvényjavaslata, amellyel az általa vizsgált időszak rendőri túlkapásainak következményeit szándékozik korrigálni. Ennek lényege a következő:

 
„1. § A 2006. szeptember 18. és október 24. között, a Magyar Köztársaság területén, a tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve garázdaság miatti elítélések, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése elkövetésének megállapításai semmisnek tekintendők, amennyiben az elítélés vagy a megállapítás alapját kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte.”
 
Ha valaki nem értené, az indoklásban a miniszterelnöki megbízott részletesen is kifejti:
 
„A Javaslat szerint azonban ez a pozitív szabályozás nem alkalmazható az olyan terheltek vagy szabálysértési eljárás alá vont személyek javára, akik a más — így a többi között képfelvételek, civil tanúk vallomásai, továbbá saját ténybeli, a bűnösséget beismerő vallomásuk — bizonyítékokra alapított tényállás szerint a gyülekezés, az emberi és politikai és alapvető szabadságjogok alkotmányos kereteiből erőszakos cselekvésükkel kiléptek. Ők ezzel ugyanis büntető anyagi jogilag büntetendő, a büntetőeljárás során történt bizonyítás szempontjából pedig aggálytalanul megállapítható, erőszakos magatartást tanúsítottak.”
 
Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy az esztelen rongálás, a rendőri fellépéssel szembeni ellenállás, a gyújtogatás, és mindaz a szörnyűség, amit a fél ország láthatott a médiának köszönhetően (kiemelt köszönet a HírTV-nek, ugye…) a miniszterelnöki megbízott szerint is törvénytelen volt, amivel szemben a rendőrség a kötelességét teljesítve, jogszerűen és helyesen lépett fel. A dokumentált esetekre pl. a tank elkötésére, a kődobálásra, barikád építésre, gyújtogatásra, és az egyéb „forradalmi tettekre” a törvény ugyanis nem ad felmentést – az elkövetők elleni ítéletek jogerősek maradnak.
Felmentés csak azoknak a „hősöknek” jár, akik esetében nincs bizonyíték, „csak” a rendőrök szava…
 
Mi tehát a törvény üzenete?
 
1. A Fidesz tisztában van a törvényesség mikéntjével, és annak határait (egyelőre) nem meri (?) átlépni.
 
2. A Fidesz úgy gondolja, hogy a bűn attól bűn, hogy nem lehet kibújni a bizonyítása alól: aki ellen nem szól tanú, vagy felvétel, az „hős”, lehet makulátlan múltú, büntetlen, akkor is, ha ugyanazt tette, mint az egyébként bátrabb (vagy meggondolatlanabb?) társai, akikről történetesen van más, bizonyító dokumentum.
Hogy ezzel a sunyiságot, és a gerinctelenséget jutalmazzuk? Azt üzenjük, hogy bátran hágja át mindenki a törvényt, csak figyeljen oda, nehogy rajtakapják?
Hát Istenem, ez a felemelkedő Magyarország…
 
3. A Fidesz továbbra is úgy gondolja, hogy a rendőrség a társadalom ellensége. A rendőr nem a rend oszlopa, a polgárok védelmezője, a törvény jelenléte, hanem egy megbízhatatlan (mi több, hazug), brutális állat. Bárkinek jobban lehet hinni, mint a rendőrnek…
Nem is értem, hogy bízhatjuk a biztonságunkat egy ilyen bandára…! Mármint a kormány szerint…
 
4. A legfontosabb azonban a következő:
A törvény tartalma alapján a miniszterelnöki megbízott (és ezzel maga a kormány, illetve a miniszterelnök is) elismerte, hogy 2006 őszén szó sem volt a „békés tüntetőkre politikai okokból ráuszított rendőrség terrorjáról”, hanem bizony törvénytelen randalírozók elleni, jogszerű fellépés történt, még akkor is, ha történtek visszaélések és túlkapások is.
 
Röviden összefoglalva Orbán és kormánya szerint Gyurcsánynak igaza volt.
Erről alkotnak törvényt.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freagle.blog.hu/api/trackback/id/tr792675598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása