HTML

freagle blogja

Ez egy liberális blog, többnyire közéleti témákkal. Azért hoztam létre, hogy - számomra - fontos témákról véleményt tudjak formálni, és megteremtsem a lehetőségét ezek kritikájának, más véleményekkel való ütköztetésénak. Tehát... Ha véleményed van, szólj hozzá! Ha tetszik, add tovább! Ha privátban reagálnál: a freagle@freemail.hu címet használd! Barátsággal freagle

Friss topikok

  • 1third: Haragszom rád (na jó, nem). Mert sajnos mindenben, de mindenben igazad lett (a többi posztot is cs... (2012.01.22. 03:18) Fékek és ellensúlyok
  • Revolutionist: A hazugság kora azóta tart, amióta lejöttünk a fáról. Egyetlen korban élt még csak az emberi lény.... (2011.11.09. 15:23) Hazugságok kora III. - A Rendszerhiba
  • R_John: Tardos Marcival voltam még együtt kirándulni. Akkor derült ki a betegsége. Persze én akkor még gim... (2010.04.18. 18:52) Halottak napja
  • freagle: Javítottam 2010. március 26-án. (2010.03.26. 14:27) Jelölnek, vagy csalnak?
  • Janovszki Zsolt: Pontosítok: Az Új Generáció elnöksége lemondott, a tisztújítást előkészítő választmányi ülés 13-án... (2009.07.06. 23:01) Indul a végjáték... (?)

Linkblog

Az igazság pillanata

2009.06.08. 14:11 freagle

Az a helyzet, hogy az elmúlt héten még azt terveztem, ma az SZSZ választási eredményét fogom elemezni: sikereket és kudarcokat, tendenciákat és veszélyeket a számok tükrében.

 
62.391 szavazaton, 2,16%-on azonban nincs mit elemezni.
 
Az SZDSZ a 2006-os „győzelemmel” (értsd: Parlamentbe jutással és kormányra kerüléssel) elképesztő, és meg nem érdemelt esélyt kapott: a markáns kormányzati szerepvállalással (ld. Egészségügyi Reform) megvolt az esélye, hogy nekiálljon újra felépíteni a pártot, újra felépíteni a szétzilált és egyre fogyó szakértői hátterét, megtalálni az utánpótlást jelentő friss arcokat. Természetesen lehet mutogatni a kormányzati kommunikáció (helyenként kapitális) hibáira, ám ettől még tény: az SZDSZ nem élt a kegyelemként kapott lehetőséggel, semmit nem profitált a kormányzati szerepből. Sőt.
A 2008-as népszavazás komoly figyelmeztetés lehetett volna – de úgy látszik, nem értette meg senki. Lehetőség volt „verbálisan lenyúlni” a 700 ezer NEM-mel szavazót, (mintha nem lett volna világos, hogy azok elsősorban a legelvakultabb MSZP-fanok közül kerültek ki) és nyugtatgatni magunkat, hogy lám, az igazán reformpártiak mégiscsak velünk vannak – holott a „reform miniszterek” (és tevékenységük) megítélése, népszerűsége az SZDSZ támogatói között is meglehetősen alacsony volt…
Az SZDSZ a koalíciós szakítás adta lehetőséget sem használta ki semmire: megnyílt a kapu, hogy a „koalíció terhét” magáról levetve, a párt végre megmutathassa, hogyan kormányozna akkor, ha ő lenne a meghatározó kormányalakító erő. Lehetett volna beszélni a korábban fegyelmezetten elhallgatott ellentétekről, az elgáncsolt javaslatokról, a javasolt alternatívákról – fel lehetett volna rajzolni egy potens, „kormánykész” párt képét, lehetséges miniszterjelöltekkel, szakpolitikusokkal, programokkal. Vissza lehetett volna hozni a „szakértők pártja” image-t, a „tökös”, bevállalós, elvi alapon, csak a kézzelfogható előnyt szem előtt tartó párt képét. Lehetett volna konfrontálódni akár a társadalom többségével is, ha ezzel a tenni akaró, stabil 10%-ot meg lehetett volna nyerni.
Ehelyett megindult a „nyitás politikája”, ami éppen addig volt népszerű, amíg a „partnerek” (ha-ha) reménykedtek az együttműködésben. Abban a percben, hogy az MSZP-sek felismerték, nem lesz új koalíció, elfordultak az SZDSZ-től. Abban a percben, hogy a fideszesek felismerték, nem lesz előrehozott választás, elfordultak az SZDSZ-től. Az SZDSZ olyan magára maradt, mint az ujjam – s ez a magányosság tükröződik most a választási eredményben is.
De nem csak a magunkra utaltság látszik: látszik az is, hogy ma nincs ember, aki képes lenne megmondani, mit is akar tulajdonképpen az SZDSZ. A 20 parlamenti helyén kívül. Jó kis elvi nyilatkozatokat ad ki néha, meg nagyon aggódik a szélsőségesek erősödése miatt, és … ennyi az SZDSZ üzenete.
Mindeközben továbbra is elmaradt az a pártépítő munka, aminek hiányára évek óta próbálom felhívni az aktuális pártvezetés figyelmét. Fel kéne végre ismerni: személyes jelenlét nélkül, helyi szervezetek sokasága nélkül, aktív tagság nélkül – Budapestről, fehér kesztyűben nem lehet többé választást nyerni!
 
A 2,16% azt jelenti, hogy az SZDSZ gyakorlatilag nem létezik már, csak néhány fanatikus emlékeiben és érzelmi kötődésében.
 
Mi hát a teendő, egyáltalán lehet-e tenni még valamit?
Meggyőződésem, hogy igen.
Az első lépés az, hogy a jelenlegi vezetés azonnal, és feltételek nélkül lemond. Szánalmas, hogy egy ilyen szituációban Fodor Gábor „felajánlja a lemondását”. Orbán-tempó, Fidesz-módi. Ha Fodor lelkiismerete tiszta, tudja, hogy mindent elkövetett a jó eredményért – így futotta ennyire. Ha ennyit tud, inkább menjen. (Ha többet tud, akkor becsapta a követőit, támogatóit, és el kell kergetni. Megérdemli.)
 
A második lépés az, hogy össze kell hívni a párt küldöttgyűlését, amelynek a követendő új irányról, és a párt új vezetéséről kell döntenie. Hosszú idő után ez lehet az első olyan küldöttgyűlés, ahol nem többé-kevésbé előre „lezsírozott” eredmények születnek: ahol valóban van értelme hozzászólni, és érvelni, mert van tétje minden megszólalásnak. Ahol ismét értelme van külön témákkal foglalkozó szekciókat létrehozni, hogy a párt egy sor kérdésben újragondolhassa az álláspontját. Ahova ismét érdemes külsős szakértőket, támogatókat meghívni. Amit nem néhány órára, de valóban egy hétvégére, péntektől vasárnap estig érdemes megszervezni.
 
A harmadik lépés, hogy ki kell dolgozni a párt megújításának menetrendjét.
A helyi szervezeteket ismét fontos szerepekkel, döntési kompetenciákkal kell ellátni, meg kell valósítani párton belül is a szubszidiaritás elvét.
Ki kell építeni a választókörzetek rendszerére épülő struktúrát, és gazdát kell találni minden választókörzetnek: olyat, akinek a munkája a választási eredményekben – a saját sikerében mutatkozik majd meg.
Fel kell állítani egy olyan stábot, amelyik képes a már elvesztett, elhagyott területek „visszahódítására”. Egy csapatot, aminek új szervezetek felállítása, új emberek bevonása a feladata.
Fel kell állítani egy olyan belső rendszert, amelyben megindulhat a kiválasztott utánpótlás átgondolt felkészítése. Csak akkor remélhetjük, hogy mindig lesznek felkészült, tehetséges politikusaink, ha folyamatosan gondoskodunk a kinevelésükről – és nem utolsó sorban az egészséges versenyükről.
Ki kell dolgozni a szellemi háttér újraépítésének menetét. Nincs olyan politikai erő, amelyik képes lenne színvonalas munkát végezni a szakma (szakmák) és a kultúra támogatása nélkül. A szellemi hátország bővítése elkerülhetetlen.
 
Mindehhez a pártnak olyan vezetésre van szüksége, akik értik a csapatmunkában rejlő erőt és képesek is azt megszervezni. Olyanokra, akik végigtalpalják az országot, s ha kell, hosszan küzdenek egy-egy szervezet kialakításáért, egy-egy kulcsember meggyőzéséért. Olyanokra, akik bírják a kritikát és a kudarcot, s akik képesek a jövőképükért embertelen mennyiségű melót beletenni az építkezésbe – akkor is, amikor még nem látszik az eredmény.
És szükség van a liberális eszme új, közérthető, a társadalom döntő többsége számára érthető, fogyasztható és elfogadható újrafogalmazására. Ma az SZDSZ feladata nem a „klasszikus liberális témák” felvállalása, hanem a demokrácia és az önkormányzatiság alapelveinek működéséhez szükséges, mindenki (minden demokrata) számára „kötelező” liberális minimum képviselete, és elfogadtatása.
 
A negyedik lépés a nagypolitikai stratégia kialakítása, vagyis az, hogyan viszonyuljunk az egyes pártokhoz, illetve a kormányhoz. Az én álláspontom az, hogy amíg a válságkezelő kormány a megállapodások szerint cselekszik, az SZDSZ-nek támogatnia kell – de nem kell érvelnie, harcolnia mellette. Az SZDSZ számára most nem a nagypolitika kell, legyen a legfontosabb terep.
 
Az ötödik lépés pedig a kommunikációs stratégia újragondolása.
Az én személyes véleményem az, hogy az EP választás során a kampányunk is nagyon rossz volt, bár meggyőződésem, hogy nem ezen múlt a jó szereplés. A kommunikáció azonban nem a kampányra „romlott el”: mint említettem, a kormányon végzett munkánkat sem sikerült megfelelően tálalni, s a koalíciós szakításból sem tudtunk profitálni – jórészt kommunikációs okokból. Erre is kell egy friss, „harapós”, felkészült, új stáb.
 
A tegnapi választás kétségkívül az SZDSZ történetének legsötétebb napja.
Csak rajtunk múlik, hogy ezt az eseményt tragédiának fogjuk fel, és elveszünk általa, vagy az igazság pillanatának, ami megvilágítja, egyértelművé és vitathatatlanná teszi a helyzetünket, és megmutatja a kiutat belőle.
 
Nagyon remélem, hogy a liberálisokban van annyi bátorság, önkritika és önbecsülés, hogy a második lehetőséget választják, s a hibáinkkal (mulasztásainkkal, bűneinkkel) szembenézve elindulunk végre a felfelé vezető úton.
 
 

68 komment · 2 trackback

Címkék: politika választás szdsz parlament fodor liberalizmus demokrácia liberális párt elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://freagle.blog.hu/api/trackback/id/tr1001171488

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.06.08. 16:33:29

Az SZDSZ csomagolA választást követően komoly mozgások várhatók az SZDSZ berkein belül. A szavazók elég egyértelmű üzenetet küldtek Horn Gábornak, aki néhány hete kijelentette: „ ha nem kellünk, akkor abba kell hagyni „. Horn nem arról híres,…

Trackback: Kifordított ország 2009.06.08. 16:10:50

Szállj el kismadár...Kivezették egy óriás csibét a "madaras párt" (SZDSZ) székházából! 62 344 szavazat begyűjtése, ilyen drága kampány után... Nem csodálom, hogy elvesztették a humorérzéküket... "Szállj el kismadár..." 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2009.06.08. 16:24:26

Gyűlölködő, fröcsögő s agresszív banda. Remélem eltűnnek a süllyesztőben. (bár úgy tűnik mentik át, ami megmaradt az LMP-be...)

bvb09 2009.06.08. 16:24:37

Szerintem meg le kell húzni a vécét.

szltk70 2009.06.08. 16:25:34

"Mi hát a teendő, egyáltalán lehet-e tenni még valamit?
Meggyőződésem, hogy igen."

Valóban: össze lehet pakolni, és kivonulni végre a magyar közéletből. Véglegesen.

Frank Columbo 2009.06.08. 16:30:59

Az a kampány amit a szadesz művelt arcpirítóan ellenszenves volt, jóérzésű ember a szadesz reklámok láttán inkább a jobbikra szavazott. Ami nem is baj, mert még ők is jobbak mint ezek a képmutató, aljas álszent libsik. Mindenki tudja jól, hogy csak azért maradnak kormányon még 1 évet, hogy addig is közel legyenek a tűzhöz és csurranjon cseppenjen még nekik valami, ha valóban az ország érdekeit képviselnék belementek volna az előre hozott választásokba és gyurcsi után ők is eltakarodtak volna a búsba. Ez az amiért ez a választási eredmény született, remélem a következő választásokon sem kapnak több szavazatot, persze addig még benyöghetnek parasztvakításnak egy kis adócsökkentést meg ezt meg azt, de szerintem rajtuk már az sem segít.

gerasz 2009.06.08. 16:33:13

Az egyetlen esély Árpi, Kati és Lali mozgósítására a 2000 forintos Sodexho kajautalvány. Egy hídfelujításból simán megoldható. Hiszek a liberálisok feltámadásában!

hvuk 2009.06.08. 16:33:32

Jó az amit írsz, de egy nagyon fontos dolog kimaradt belőle. Az ok amiért most csak 2% szavazott az SZDSZ-re. Én régóta vagyok SZDSZ szavazó, viszont most nem rájuk szavaztam. Ennek oka szerintem általános ok és nem csak egyedül az én indokom volt.

Ez az ok pedig az, hogy az SZDSZ törzsszavazóinak egy jó része belátta, hogy az SZDSZ nem liberális párt. Eddig mindig meglehetett az a hitünk, hogy ez a párt liberális, és ugyan néha béna, néha széthúzó, gyakran meg rémisztően szerencsétlen bagázs benyomását kelti, de más mint a többi párt, ez egy liberális párt. Ez a hit mostanra elolvadt, emiatt pedig a törzsszavazók elpártoltak. Nem a Bajnai-kormány támogatása miatt nem szavaztak/tunk az SZSZD-re, nem amiatt, mert valamit elszúrt volna a kampányban, nem valamiféle taktikai hiba miatt, hanem emiatt a kiábrándultság miatt.

- Ha a liberális sajtó azt hánytorgatja fel a Fidesznek, illetve a szélsőjobbnak, hogy az általa az ellenfelnek adott gúnynevek az "ellenfeleik emberi mivoltját vonja kétségbe" (több helyen olvastam ezt), akkor senki a liberális oldalról (még Kuncze sem) mondja azt, hogy Révész Mártiríusz.

- Ha valakiket a 70-80-as években a hatalom többször is megvert, ha nem engedték, hogy szabadon tüntessenek, akkor ne mondjon olyat, hogy a Fidesz naggyűlés szétverése után ne mondjon olyat, hogy "Engem nem vertek meg, igaz én nem is mentem oda". Liberális ilyet ne mondjon.

- Liberális ne tüntessen ki rendőrkapitányokat, különösen akkor ne, ha az alkalmatlan a posztjára, továbbá az általa vezetett rendőri erő a kommunista rendszerhez hasonlóan tudja csak kezelni a tüntetőket.

- Liberális ne mondjon olyat, hogy "Szívem szerint nem csak a pornóoldalak nézegetéséért szabnék ki extra díjakat, hanem a szélsőjobbos oldalakért is" ezt (Pető mondta).

- ...

Szóval kiderült, hogy eddig más faszával verték a csalánt. Könnyű akkor liberálisnak lenni amikor ellenzékben vagyok, sokkal nehezebb ha magam kellene korlátoznom mások védelme érdekében. De a liberális itt kezdődik, nem pedig ott, hogy kiplakátolom, hogy én liberális vagyok.

Amíg az SZDSZ nem néz szemben az elmúlt 5-10-évben elkövetett hibákkal, amíg nem vonulnak vissza azok akikről bebizonyosodott, hogy csak szóban liberálisok, addig az szdsz nem fog 5% feletti eredményt produkálni.

zolcsy05 2009.06.08. 16:33:40

Végre eltakarodnak már.Ideje volt. Hülye homokos párt!!!!

desertstorm 2009.06.08. 16:34:51

Az SZDSZ tűnjön el végre a közéletből. Rengeteg kárt csináltak az országnak. Hajrá Jobbik!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.06.08. 16:35:57

remélem most már tényleg eltakarodnak a mocskos, tolvaj gazemberek

élő szövet a belső mészvázon 2009.06.08. 16:37:16

Így jár egy párt, ahol már csak a hulladék marad.

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2009.06.08. 16:40:38

Az SZDSZ akkor indult el a biztos halálba, amikor bevállalta a szalonképtelen szövetséget a kommenista utódpárttal, ráadásul kisebbségben. Néha elfátyolosodott szemmel gondolok egy kétpólusú konzervatív-liberális rendszerre, valahol egy alternatív magyar valóságban, ahol az SZDSZ kibír még egy ciklust anélkül, hogy a hatalomért prostituálná magát (persze nincsenek illúzióim, hogy jobbak lettek volna, de mégis).

Elévülhetetlenül sokat tettek továbbá annak érdekében, hogy ma a liberális szó a pedofil, a mutyizós újgazdag menedzser ésatöbbi szinonimája, hogy az ember csak a négy falnak, lehúzott redőnyű elsötétített szobában, suttogva meri elmotyogni "liberális vagyok, liberális vagyok".

Szóval legjobb, ha elhúznak a bárcásba.

ladislaus 2009.06.08. 16:42:57

hatodik lepes: elve eltemetni oket!

rockjano 2009.06.08. 16:47:43

Én liberális szavazó voltam, vagyok, leszek...persze ha lesz kire szavazni.

Az eü. reform kapcsán azt hozzátenném hogy a sok bénaságon kívűl alapvetően az mszp ellenállásán múlt a dolog.

Nem tudom van-e innen kiút..nagyon nehéz lesz. Mindenesetre a liberalizmus mint eszmeiség a harmadik politikai erô európában és ha nálunk jódarabig nem is lesz az hosszútávon azért esélyes a dolog. Az a kérdés hogy a szadeszal vagy sem.

Lehet örülni a LHP sikerének de azt senki ne gondolja hogy parlamenti erô lesznek, anélkül meg a lassú elhalásuk esélyes mint a centrumpártnak és soka más kisebb szervezetnek.

Lehet hogy átmenetileg be kell áldozni a párt függetlenségét, és közös listán indulni az mszp-vel hogy legalább a parlamenti megszólalás lehetősége megmaradjon, nehéz ügy de távlatosan lehet hogy van értelme, és késöbb is ki lehet szállni ebből. (lásd mdf.)

A következô éveket a fidesz és a jobbik harca fogja meghatározni és itt azért sokat fog amortizálódni a jobboldal. Hosszútávon van esély, 2010-ig már nincs önállóan. Szeretnék még késöbb is szavazni valahová...

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.06.08. 16:48:09

Itt van az országban kétmillió népi liberális (cigány), ebből legalább 1 millió felnőttkorú. Miért nem mozgósítottátok őket? Ez szavatosságát vesztett tésztával is megoldható.

élő szövet a belső mészvázon 2009.06.08. 16:49:12

Az opportunizmus és gátlástalan gerinctelenség egy idő után elnyeri méltó jutalmát. Felélték a húsosfazekat, most ne sírjanak utólag.

Nem másokat kellene hibáztatni az elszigetelődésért, hanem azt a hajlandóságot, hogy az SZDSZ az anyját is eladja 2 fillérért, rövidtávú előnyökért.

Nagypolitikai stratégia? Az volt, mindig is, egyértelműen, gigáig felnyalni, gyors előnyökért forogni.

A kormányban végzett munkára pedig volt jópár év, ha ennyi idő alatt nem sikerült semmit kommunikálni, akkor vagy nem volt semmi, vagy hülyékre bízták a kommunikációt.

Nádasi Balázs 2009.06.08. 16:51:28

Jellemző a mai magyar netes közegre. Egy liberális építő szándékú, senkit sem mocskoló cikke arról, hogyan lehetne feltámasztani az egykor liberális pártot; egy normális komment érkezett, egy egykori törzsszavazó, amelyben leírja, hogy ma miért nem számít liberálisnak az SZDSZ; 2-3 megjegyzés, és 5-6 indulatos, hörgő, zsigerből, pontosabban gerincvelőből érkező fikázó hozzászólás. Pont az lenne a cél, hogy az ilyen megjegyzések NE legyenek, olyanok, hogy "Hülye homokos párt" miközben tudjuk, hogy a fideszes Szájer József volt az egyetlen magyar meleg az EP-ben eddig és ez után is; "fröcsögő agresszív banda" ööö ebben az vicces, hogy valóban van ilyen párt, a Jobbik, ehhez képest pont az SZDSZ-t nevezi valaki ennek...

A cikk az SZDSZ lehetséges megújulásáról szól, nem pedig arról, hogy fikázni kell az ellenfelet.

(Nota Bene, Semjén keresztvetése arra a hírre, hogy az SZDSZ nem jutott be. Való igaz, Semjén szellemi képességeinek hiányát legtöbbször liberális oldalon tették szóvá eddig is :), ám kicsit fura, hogy magát vallásosnak hiszi ez az ember, ám mindegy.)

SZDSZ-es bizonyítványt magyarázni felesleges. Horn Gábor monnyon le :P

ethnografus 2009.06.08. 16:51:35

Okos bejegyzés, némely hozzászóló azonban orvosi kezelésre szorul, ha jól látom...

CsárliFirpó 2009.06.08. 16:52:09

Ez a blogbejegyzés tök felesleges.
Szdsz esetében tovűbbo teendők, meg lépések? Minek? Ez már halottnak a csók.
Inkább írják ki szép nagy betűkkel az ajtóra, hogy "az utolsó kapcsolja le a villanyt":)
Game over.

élő szövet a belső mészvázon 2009.06.08. 16:52:45

@rockjano: Miért kellene megmaradnia a parlamenti megszólalás lehetőségének? A magadfajta szűk látókörűek miatt jutott oda a pártotok, ahová, mert nem tudtok leszakadni az mszp-ről és önálló arculatot építeni, mert az esetleg egy időre parlamenten kívüliséget jelentene. Persze ezt így is megkaphatjátok, csak közben az szdsz neve sértéssé vált.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.06.08. 16:53:45

hazaarulok partja! Tobbet artottak az orszagnak, mint a 45 ev kommunizmus.

MiKeyRuLeS 2009.06.08. 16:53:47

Én, mint szülő az oktatás szétverését tartom az egyik legnagyobb kárnak, amit az SZDSZ okozott az országnak. Ez az általános iskoláktól (nincs osztályzat, nem lehet buktatni, tanár nem szólhat a szülőnek, stb) a felsőfokú oktatásig (bologani rendszer) terjed.
A másik nagy bűn a diszkrimináció elvtelen üldözése. Ha valaki cigány, akkor cigány, ha homokos, akkor homokos, nem ügy. De, hogy a kisebbségeknek előjoguk lehet a többséggel szemben, ez már arcátlanság.
Az indexes Tóta W egyébként sokat segített az SZDSZ mélyrepülésének, amikor a tolerancia nevében legyalázza a keresztény hitvilágot olyan stílusban, hogy ha egy átlagember ennek a töredékét használná a roma vagy a zsidó emberek jellemzésére, a liberális közeg már börtönbüntetésre ítélné. De tudjuk, nekik a tolerancia annyit jelent, hogy csak azt szabad, amit ők gondolnak, ami nekik nem tetszik, azt nem is lehet tolerálni.

élő szövet a belső mészvázon 2009.06.08. 16:56:05

@Nádasi Balázs: a szándék jó, a netes szubkulktúra szociális sajátossága, hogy a fröcsögő vélemények is megjelennek, s igenis megvan a szerepük. A negatív megerősítés manapság nem divat, de attól még az egyik leghatékonyabb módszer.

Nem tetszenek a kommentek? Akkor előadást kell tartani egy auditóriumban, ott a személyes jelenlét miatt esetleg kicsit visszafogottabbak lesznek, akiket az szdsz eddig is megvezettett, akár szándékosan, akár az inkompetens vezetők tehetetlensége, nyereség- és hatalomvágya miatt.

csillagkutya seven 2009.06.08. 16:57:48

az szdsz szétzúzta a liberalizmust, mint olyat! ez a párt nem liberális, hanem csak egy érdek képviselet lett egy meg még egy népcsoport irányába, és az igazi liberálisokat cserben hagyták! horn pedig a legótvarabb politikus köztük!

szempontpuska 2009.06.08. 16:58:23

Azt hiszem túl optimistán fogod fel a helyzetet :-)
SZDSZ néven már nem lehet újjáépíteni semmit. félek, hogy nem csak a pártnevet, hanem a liberalizmust is lejáratták. Még oly tisztességes és őszinte szándékkal és célokkal is egyszerűbb valami újba kezdeni, mint ez alatt a név és logó alatt.

Az SZDSZ régen körbeásta magát. A liberális értékeknek, értékrendnek mindig is volt és mindig is lesz egy olyan orkgerjesztő rétege, mint amilyeneket itt fenn szép számmal találhatsz. Velük nem kell törődni, Ők standard megvannak, mindig és mindenhol. Nekik nem lehet de nem is szabad megfelelni. De az a kinn is vagyok benn is vagyok elvtelen politika, a reflexszerűen zsaroló habitus, a kompromisszumképtelenség, együttműködés hiánya vagyis a megkerülhetetlenség arroganciája, ami beleégett ebbe a pártba, és amelynek ikonja lett Horn Gábor, vagy Demszky vállalhatatlanná tették ezt a nevet és ezt a pártot a szavazóik és az eddigi szövetségeseik szemében is. Ha eddig az MSZP segítette ki a szadeszt választásról választásra, és a szadesz ezeket a "kölcsönkapott" szavazatokat éppen az ő zsarolásukra fordította választásról választásra, akkor most a trend megfordul és immár biztos, hogy bevégeztetett. A maradék (60.000 ?) szavazónak két opciója van: vagy távolmarad, vagy kisebbik rossz híján legalább a szocikra adja a voksát. A szavazóvándorlás tehát tavaszra (?) megfordul. betagozódnak a szocikhoz, mert az nem elveszett szavazat.

Ha sikerül egyáltalán összeszedni elég kopogtatócédulát a Gizellában, akkor a tagság még szavazhat.

Ennyi. Elég volt. Sok is volt belőlük.

borovi 2009.06.08. 16:59:52

@Nádasi Balázs: Lesz ott több buzi is, elnézve a bejutottak listáját...

Rwindx 2009.06.08. 17:01:38

hvuk kommentje többet mond mint maga a post. A listáját pedig még lehetne ezer dologgal bővíteni.

pandacsökiboborján 2009.06.08. 17:19:22

@Nádasi Balázs: én azt nem értem,hogy ha tényleg liberális ez a párt,hogy állhat össze egy diktatúra utódpártjával,hogy tüntetheti ki Gergényit,hogy találhat ki olyat,amit Magyar Bálint kitalált nemrég az oktatásban,hogy mindenki egyformán legyen hülye és hogy tudott rendre olyan költségvetéseket megszavazni,ami nem is liberális sokkal inkább támogatásos-segélyezős szoci,ráadásul bevételi fedezet nélkül.
Ha megvan a válasz,esetleg a Hold túloldaláról,el lehet magyarázni annak 62391 embernek.Ja nem is nekik,hanem a többi 137545-nek.

B3NZiN 2009.06.08. 17:22:38

Megdöbbentő látni hogy egyesek mennyire irreálisan itélik meg az szdsz-t csak azért mert liberálisnak tartják magukat. Egy igazi liberális soha de soha nem állt volna ki Gyurcsány mellett az öszödi beszéd után, és végképp nem támogatta volna a tüntetések brutális leverését az elmúlt pár évben, függetlenül attól hogy ki és miért tüntetett.

Liberálisnak lenni nem azt jelenti, hogy minden de minden baromságot elhiszünk csak azért mert magát liberálisnak/baloldalinak tartó emberek száján jön ki.

Külön köszönöm az szdsznek, hogy tevékenységükkel meggyűlöltették a liberalizmus alapértékeit egy országgal.

OffTopiC 2009.06.08. 17:23:09

Ez a post egy nagy rizsa, nehany nagy kozhelyes lufival, es kesz.
Az SZDSZ is pont ilyen nagy rizsa volt az elmult 1x evben.

Valahonnan importalta a liberalis mainstreamet, de sem tehetseguk, sem kitartasuk nem volt megvalositani.
Az utobbi idok SZDSZ-enel nekem a kovetkezo parhuzam jon mindig elo:
Mindenki talalkozott mar olyan vezetovel pl. a cegenel aki elment valami egy hetes menedzser tanfolyamra, ahol megtanult mindenfele varazsszavakat, es amikor visszatert elkezdi "bevetni" oket. Baromi jol is hangzik mind, a tarsasag egy resze tatott szajjal nezi a "tudast". Egy kisebbseg viszont elkezd kerdezni... Olyanokat, hogy jo-jo, de ez az ize pontosan mi, hogy nez ki a mi modellunkben, ha igy lesz, akkor pontosan mitol lesz jobb?
Es ekkor kiborul a bili.
Lasd egeszsegugyi reform, adoreform, stb ...

Osszefoglalva az utobbi idoben ez jott le:
A marketing bullshit es semmi erdemi tartalom. Mint a post.

Most komolyan, hogy lehet komolyan venni egy partot, aki 2006 elott az "adocsokkentesrol" szonokol a szakmaisag neveben, majd csokkenti az SZJA-t(!!), aminek kovetkezmenyet kozepiskolai makrookonomia ismeretevel meg lehet tippelni. Ez maga a dilettantizmus.

Vagy itt van ez a kivallo Holocaust tagadasos temakor. Szerintetek van olyan ertelmes liberalis ember, aki 5 perc gondolkodas utan nem dob egy hatast ettol?

Hogy gondolja az SZDSZ, hogy egyszer a retorikaja a szakmaisag, majd kozvetlenul utana jon a tomegparti agysorvaszto hulyesegtomeg?

Az SZDSZ-t korulvevo korrupcios ugyekrol meg mar nem is ejetenek szot. Tul hosszu lenne.

Lehet szidni Fodort, de legfeljebb azt lehet a szemere vetni, hogy nem egy varazslo.

lanyi 2009.06.08. 17:25:07

Hát ez elgondolkodtató...

Hol is kezdjem...

A rendszerváltozáskor az szdsz-re szavaztam.Aztán pár év múlva elkezdődött az szdsz pálfordulása.
A szakadár Fideszesek beépülésével kezdődött ( Fodor, Ungár stb.).1994-ben lefeküdtek az mszp-nek a hatalomba kerülésért.Ekkor az alapítók java kezdett eltünedezni. ( Kiss J, Tölgyessy Rajk )
Számomra érthetetlen módon kezdtek kötődni az mszp-hez, elvesztve teljesen a saját arcukat.Viszont még mindig volt egy Kunczéjuk.
A párt liberális arculata eltünt, a vezetés azt kezdte hinni, hogy az a liberalismus hogy a drogosok a homoszexuálisok és cigányok "érdekeit " képviselik minden kontroll nélkül.( Olyan képet alakitottak ki, hogy a tipikus liberális egy meleg cigány, aki egyszál bőrtangában riszálja magát egy felvonuláson és közben jointot szív.)
Aztán hasonlóan az mszp-hez feltüntek a politikai kalandor milliárdosok. ( Kóka stb.)Eltünt Kuncze...
Ezeket a milliárdosokat nem érdekli az ország csak pénzt láttak a politizálásban.Ki is fosztották az országot.

Szégyen lett emiatt liberálisnak lenni.
Persze az szdsz vezetésének vastag bőre van.

A poszt írójával nem értek egyet az szdsz menthetetlen.A történelem szemétdombján van a helye.
Egyetlen baj van az szdsz eltüntette a liberalizmust, ( Kossuthra gondolok )ami hiányozni fog.

noire jack 2009.06.08. 17:27:02

Az SZDSZ többet ártott ennek az országnak, mint a kommunizmus és az MSZP együttvéve. Ne támasszuk már fel..

Nagy nap lesz az amikor nem kerülnek be a parlamentbe, esküszöm pezsgőt bontok.

arany_ember 2009.06.08. 17:27:41

@hvuk: Nagyon jól összeszedted, tökéletes.

hubertusz 2009.06.08. 17:28:25

Nem kell felállni a sárból. Ott jól látható a tartalom és a forma egysége...

Közöd?? (törölt) 2009.06.08. 17:30:07

hülyék voltak, mégis kár értük, a rendszerváltás igazi emblematikus pártja. végéveiben már elég gáz ez a párt mégis nagyságrendekkel jobb mint bármiféle jobboldali fasisztoid csoportosulás.

OffTopiC 2009.06.08. 17:31:55

@Nádasi Balázs: Szerintem meg az a jellemzo, hogy egy-ket felszines elemzesen kivul senki nem kivancsi az igazi okokra. Illetve ha van ilyen akkor megsertodunk, es osszemossuk az itt is megtalalhato agyhalott megjegyzesekkel.
Amig meg nem ismertek az okok, vagy nem hajlando az erintett tudomasul venni, addig megoldast sem konnyu talalni. Persze van olyan megoldasi strategia is, hogy probalgatunk ...

hvuk 2009.06.08. 17:34:52

@arany_ember: Köszi neked is és a többieknek is az elismerő szókat.

Igazából én azt nem értem, hogy az szdsz miért nem jön rá arra, hogy volt neki 200000+ szavazója, akik télen-nyáron, fagyban-kánikulában rájuk szavaztak. Tök mindegy mi történt, ők mellettük álltak. Ezeket az embereket nem risztja el egy rosszul sikerült kampány, nem zavarja őket, ha valami kisebb-nagyobb dolgot elszúrnak, ők szinte minden körülmények közt az szdsz-re szavaztak.

Egy dolog tántorítja el őket az szdsz-re szavazástól: ha elvesztik a bizalmukat a pártban. Ez pedig akkor lehet, ha tudatosul bennük, hogy az szdsz nem igazi liberális párt. Na, ez történt meg most.

Ezen pedig csak és kizárólag az őszinte szembenézés, a konzekvenciák levonása és ennek tudatosítása a választókban változtathat. Erre az szdsz-nek van 9 hónapja. Ha sikerül bent maradnak a parlamentben, ha nem kiesnek. Előbbihez azonban nagyon sokat kell tenniük.

S. Annyi 2009.06.08. 17:38:23

Kovacs Pistikov konyec.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.06.08. 17:39:03

Mi van?
Milyen negyedik lépés?
Milyen SZDSZ?

msmester 2009.06.08. 17:41:31

Ne cinkeljük már az LMP-t azzal, hogy a "volt SZDSZ-esek oda mentik át magukat"... Feltűnhetne, hogy az LMP bázisát részben a Védegyletből jövők képezik (Jávor Benedek pl.), részben pedig olyanok, akiknek a mindennapos politizáláshoz nem sok köze volt (Schiffer András - aki ugye a TASZnál dolgozott és azért jött el, mert a TASZ abszolúte politikailag semleges társaság).

Az hogy pár korábban SZDSZ-es arc (pl. az ivádi polgármester) feltűnt itt engem nem különösebben irritál, mivel az SZDSZ vezetőivel és nem a támogatóival volt bajom eddig.

Én az LMP-re szavaztam, ők tudnának tényleg követ dobni a büdös állóvízbe. A Jobbikban az alelnök Balczó Zoltán kivételével nem sok potenciált látok: Morvai Krisztina a legborzasztóbb, az elmagányosodott hülye jogászpicsa díszpéldánya, Novák barátunk meg még mindig végzi a Miskolci jogi kart (Magyarországon talán a legalacsonyabb színvonalú jogi oktatást nyújtó intézmény) -- hagyjuk is. Hogy akar a Jobbik bármit elérni, ha még írni-olvasni sem tudnak rendesen? Hogy akarnak egy törvényjavaslatot, parlamenti kezdeményezést összerakni? (Az EP-t, ahol mindehhez még nyelveket is kéne beszélni + diplomáciai érzék is kéne meg sem említem.) Nagy kár értük, a témáikból sok mindent ki lehetne hozni, de valahogy ezt nem várom tőlük...

Az SZDSZ pedig alappal pályázhatna a "legtöbb közpénzzel megszerzett legkevesebb támogató szavazat" guiness rekordjára.

S. Annyi 2009.06.08. 17:42:32

Sajna tovább folytatják. Van gusztosuk hozzá. :-)))))))
(a büdös kurva anyátokat, buzeráns szadeszosok!)

budai zöld 2009.06.08. 17:43:34

Irreális elvárás számonkérni az szdszen a liberalizmust és az koalíciót. 15 év alatt csak másodpercekre és centiméterekre távolodtak el az mszp egyáltalán nem liberális (gazdaság)politikai és kommunikációs fövonalától.
A koalícióból döntöen, hitelesen és láthatóan kiállni (még mielött az LMP kinövi magát)? Hát lehet, hogy a szavazók díjazták volna, de ezzel a csapattal lehet, hogy megvalósíthatatlan lett volna.
De mindegy is, liberálisok pár évben már biztos nem lesznek, mert mostantól már biztosan csak az mszpvel közös listával élhetnek túl.
Gusztos lesz az eszdéeszes Semjén Zsolt?

nolto 2009.06.08. 17:45:04

Szerintem itt már semmit sem lehet tenni, és nem is kell, az Szdsz-nek vége. Mondom ezt úgy, hogy sokáig Szdsz szavazó voltam és a koalícióból való kilépéskor még abban bíztam, hogy még a 10-15% sem elérhetetlen. Sajnos nem így alakult, már én sem szavaztam rájuk. Tegnap ugyanis az x-et az LMP-hez tettem...

Somolygó 2009.06.08. 17:48:22

én annyira sajnálom őket! a barátommal pezsgőt bontottunk, amikor bemondták az eredményt. :D
gondolom, milyen nácizás mehetett, amikor kiderült, hogy a jobbik gyengén hétszer annyi szavazatot és EU székeket kapott.

amúgy a kampányuk (bevallottan) olyan 155 millába került. ez olyan 2500 Ft/db áras szavazatot jelentett. a bukfenc az, hogy a drága pénzen kiplakátozott ellenszenves tenyérbemászó arcú "mindentjobbantudok" pofa helyett az emberek az utcaiharcosra voksoltak.

Lamer 2009.06.08. 17:49:23

Én liberálisnak vallom magam, de soha nem szavaztam az szdsz-re. Mert ennek a pártnak semmi köze hozzá.


Egy magát liberálisnak valló párt mondhatja azt, hogy neki most nem a "klassszikus liberális témák felvállalása" a fő irány. De ezek olyan alapvető liberális, sőt demokrata értékek, melyek alapját kell hogy képezzék minden magát európainak, pláne magát liberálisnak valló pártot.

Az, hogy az SZDSZ az elmúlt években abszolút figyelmen kívül hagyta az alapvető demokratikus jogokat (sajtó, szólásszabadság, gyülekezési jog), az megbocsáthatatlan egy liberális párttól!

Az, hogy Gyurcsány kijelenti, hogy holnaptól semmilyen állami hivatalban nem lehet Magyar Hírlapot rendelni, mert ott megjelent egy olyan cikk, mely nem nyerte el a hatalom tetszését, és ezért az SZDSZ nem állt fel a parlamentben és követelte ennek visszavonását az már egész egyszerűen sértő a liberális jelzőre!
Egy ismerősöm állami szervnél dolgozik és a mai napig nem jár oda hírlap!

Ezt hogy engedheti egy "liberális" párt?


Az, hogy a Szent István-Parkban "tüntetnek" a rasszista kirekesztés ellen, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a magyarországi cigányság jelentős része a többségi társadalom elleni bűnözéséből tartja el magát az vérlázító!

mi volt az SZDSZ kisebbségi politikája az elmúlt években?

Hogy akit kiraboltak/megkéseltek/megerőszakoltak/megvertek vagy csak egész egyszerűen rettegésben tartottak bizonyos cigány csoportok és ezt szóvá tették az rögtön rasszista? Ez egy kisebbségi politika? Hogy a valóságot eltakargatva hangzatos rasszista riogatással próbálnak szavazatokat szerezni? Ez a magyarországi cigányság számára legalább annyira káros, mint a többségi társadalomnak! Ezt mikor veszik észre a cigányok, hogy az SZDSZ csak kihasználja őket?

Mit tett az SZDSZ az elmúlt, kormányon töltött években a kisebbség integrációjáért??

És legfőképpen hogyan nevezheti magát liberálisnak egy párt, mely teljesen nyilvánvalóan tudja, hogy a hatalmas többség új kormányt akar, és maga a párt áll az előrehozott választások útjába?
Nyugaton melyik liberális párt ne üdvözölné azt, hogy a nép egy demokratikus eszközzel minél többször véleményt mondhat?

És milyen jogon tartja még most is az szdsz a maga 62 ezer szavazatával hataémon a szocialistákat, mikor teljesen nyilvánvaló, hogy a választók 80%-a változást akar?

Ezek mind ismérvei egy liberális pártnak?
-nem hiszem.


Azén liberális pártom olyan lenne, melynek alappillére az alapvető demokratikus jogok, a többségi társadalom! mindenkori véleménye, és erre a 2 alapra építeném fel aztán a kicsit mindíg többet engedő, toleránsabb politikát.

Mert- ha már a toleranciáról van szó- a többségnek nem a melegházassággal van alapvetően a baja, hanem azzal, amilyen ordenáré és ocsmány módon adnak hangot adnak eme akaratuknak az érintettek egy-egy ilyen felvonuláson.
És liberálisként abszolút meg tudom érteni, ha valaki megdobál olyan embereket, akik a gyerekeik szeme láttára meztelenül vonaglanak és gusztustalanul viselkednek. Mert azok az emberek
nem melegek, hanem primitív magamutogató elmebetegek, és azért mert valaki liberális nem kell hülyének is lennie, és egy normális pártnak ilyenkor nem melléjük kell állni, mert mások, hanem elítélni őket, mert lerombolják a magukat tényleg homoszexuálisnak valló normális emberek iránt érzet maradék szolidaritást is.

a homoszexualitást is lehet méltósággal felvállalni.
ennyi.

intimpista 2009.06.08. 17:49:55

Kedves Gábor (Horn)! Nem azt mondta a NÉP, hogy nincs rátok szüksége, hanem azt, hogy menj(etek) a p..csába!!!!!!!!!!!!!!!!

rockjano 2009.06.08. 17:52:24

@hvuk:

Az hogy a szadesz liberális vagy sem igazából elméleti kérdés. Sok marhaságot csináltak kétségtelen, de nincs a mai politikai piacon más aki ezt felvállalja. És vannak emberek akik sem nem konzervatívok, sem szoc.demek sem keresztények, sem szocialisták és nem is szélsôségesek. Nemsokan jó de azért vannak. Akkor ôk most kire szavazzanak?

A legtöbb országban van egy kis-közepes párt amelyik ezt a politikai világnézetet vallja. És szerintem nálunk is lesz, még akkor is ha most egy darabig talán nem.Valakinek el kell játszania ezt a szerepet, ugyanúgy szerep mint a fidesz konzervativizmusa.

Lehet hogy most jódarabig a jobboldalé lesz magyarország, de lesz ott is sok bénaság és korrupciós ügy senkinek ne legyenek kétségei, ôk is meg lesznek utálva mint a mostani kormányoldal.

Szívesen elôre tekerném az idô kerekét néhány évvel és elolvasnák néhány indexes bloggot a jövôbôl, érdkes lenne...

Mawhonic 2009.06.08. 18:07:44

Azt mondanám, szinte logikus, hogy a többpártrendszer első képződményei idővel nagyrészt eltűnnek a politikai porondról, ez szinte az összes volt szocialista országban így van.

Jó két évtizede egy összeomló politikai rendszer romjain ugyan létrejöttek új politikai pártok, amikre jelzőket is akasztottak - jobboldali, baloldali, liberális stb. -, de valójában egyik sem felelt meg a "szokásos" európai pártirányzatoknak.

Aki még emlékszik, a Fidesz liberális pártként, szinte az akkori SZDSZ szövetségeseként kezdte pályafutását és rallizott át 20 év alatt először a centrumba, majd a jobb oldalra. Az MSZP néha jobboldalibb volt, mint a Fidesz (főleg gazdaságpolitikában), az SZDSZ pedig idővel teljesen elvesztette papíron hangoztatott liberális alapelveit. Ma Magyarországon fideszismus, maszopizmus, szadeszismus, most már jobbikizmus is van, de továbbra sincs klasszikus értelemben vett liberális, konzervatív, szociáldemokrata párt...

Meg merem kockáztatni, az emberek 90 %-ának teljesen mindegy, milyen -izmus vezeti az országot:
- ha jól él, anyagilag gyarapodik,
- ha érvényesül a szabad véleménynyilvánításhoz, gyülekezéshez stb. való joga.

Az az -izmus fogja megvetni hosszú időre a lábát ebben az országban, amelyik alatt először lesz olyan gazdasági fellendülés, ami nem csak egy kisebbség számára hoz hasznot, hanem látványosan erősíti a középréteg gazdasági erejét.

sertésmájkrém 2009.06.08. 18:17:29

@Közöd??: Neked lehet hogy jobb de a gazdaságnak, az oktatásnak, az átlagembernek, stb sokkal rosszabb.
Szétvertek és feléltek mindent, akkor már inkább az ország érdekeit kezelni tudó általad fasisztának tartott emberek vezessék az országot.

rockjano 2009.06.08. 18:21:49

@Mawhonic:

Igen csak ki a középréteg? Ez akkor lenne igaz ha erôs széles középréteg lenne nálunk..csak nincs. A szavazata meg mindenkinek ugyanannyit ér.
Ezért játszik mindkét "nagypárt" annak akinek lehet, ha sokan élnek állami támogatásból akkor nekik, és ez még nagyon sokáig így lesz.

A kispártok viszont olyan partikuláris érdekeket képviselhetnek amiket a nagyok nem akarnak vagy nem mernek. Van mindenkinek szerepe ebben az elôadásban.

Lamer 2009.06.08. 18:29:17

@Mawhonic: egyetértek

és valahol meg is kéne már érteni az összes kis pártnak, hogy amíg az emberek szarul élnek és állandó veszélyben van a munkahelyük az otthonuk és napról napra élnek, addig leszarják, hogy mi a liberalizmus vagy konzervativizmus.

Pont ezért tudott a maszop kétszer is nyerni mert beetették a népnek, hogy ők szociáldemokraták és szocilásan nagyon érzékenyek, a nép meg elhitte, mert el akarta hinni, hogy majd ezentúl nem kell aggódni a törlesztőrészlet meg az árak miatt.
persze átverték őket.
ezt mutatja a tegnapi választás.

Ha majd a többség kényelmesen és jól él, akkor elkezd azon gondolkozni, hogy ő most milyen is politikailag.

De addig fel kéne hozni valahogy azt az országot.

élő szövet a belső mészvázon 2009.06.08. 18:31:31

@rockjano: Ha képviselnének. De nem erről szól a dolog náluk, hanem PR-ról és parlamentben maradásról.

budai zöld 2009.06.08. 18:35:53

@Mawhonic
Az utolsó két bekezdéssel csont nélkül egyetértek.
A mondandód elsö fele viszont a 94 óta hangoztatott mszp-szdszes 'hivatalos' verzió.
Lehet azért ezt úgy is magyarázni, hogy 89-ben két polgári radikális rendszerváltó párt létezett. A Fidesz azóta már nem radikális de a polgárin belül a konzervatív oldalra rendezödve megmaradt rendszerváltónak.
Az SzDSz 94-ben feladta a rendszerváltót, amit még elfogadott egy 5-10%-os szavazótábor de mostanra már egyértelmüen nem hiteles liberális (polgári) párt. Ez mondták ki a választók tegnap.

hvuk 2009.06.08. 18:51:47

@rockjano: Lehet, hogy elméleti kérdés, de a mostani válságba azért kerültek, mert ezeket az elveket rúgták fel - a gyakorlatban. Ez az amiért a szavazók büntetik őket.

Én az MDF-re szavaztam amúgy. Nem nagy örömmel és akkor még finoman fogalmaztam. Valakire muszáj volt és kizárásos alapon ők maradtak.

rockjano 2009.06.08. 18:55:25

@élő szövet a belső mészvázon:

Hmmm...én általában írtam errôl, azért nem teljesen értek veled egyet vannak olyan nézetek amiket csak a szadesz képvisel csak nálunk, lehet hogy nem túl jól.

De ha jön a fidesz amit jobbról baromi keményen nyom majd a jobbik akkor sokaknak lesz érdeksérelme szerintem.

A fidesz vagy behúz középre, de szerintem nem, jobbra húz majd hogy onnan védje magát, és nagy a gyanúm hogy ebbôl sokaknak hamar elege lesz.

Ez táptalajt adhat valamely liberális pártnak is vagy a szadesznek vagy utódjának vagy másnak.

rockjano 2009.06.08. 19:01:00

@hvuk: ..igen volt amit felrugtak de szerintem ez a mértékû vereség igazán nem emiatt van.

Sokkal inkább van egy elképesztô méretû, majdnem szürreális protest hangulat az országban, (szerintem a valóságos bénázásokon túl) ez a kormánypártokat éri mindig a leginkább, de igazán az ellenzéki politikusok sem nagyon népszerûek.

A hatalomra kerülô fidesznek sem lesz semmi osztogatnivalója sôt vissza kell fizetni a világbanki pénzeket is egyszer, az ország meg még mindig többet költ mint bevesz...szerintem olyan megszorításokat kell bevezetniük amit sokan most még el sem tudnak képzelni...csak az a baromi nagy baj hogy ez már nem az mszp-t erôsíti majd hanem a jobbikot ...és ez nagyon-nagy gond.

Most nagyon jó fideszesnek lenni ki is kell élvezni mert 2010-tôl már nem lesz ennyire cool..

vilnius 2009.06.08. 21:15:06

Egyetértek: épp ideje, hogy eltűnjenek a süllyesztőben.

Hvuk listáját nagyon hosszan lehetne folytatni és ezek mind olyan pontok, amiktől kinyílik a bicska az ember zsebében.

freagle 2009.06.08. 22:09:35

Bár sok bejegyzést elfogadhatatlan stílusúnak tartok, amíg nem muszáj, nem fogok moderálni. Azt gondolom, a szembenézés egyik fontos része az is, hogy az ellenvéleményt, az indulatot is lássuk, halljuk, értsük.

A bejegyzésben nem védtem az SZDSZ eddigi politikáját - nem véletlenül, hiszen magam is sok tekintetben hibásnak tartom az elmúlt időszak döntéseit. (Akit részletesebben érdekel, keresse meg: más bejegyzésekben a roma kérdésről, és hosszabban az egészségügyi reformról is írtam.)

Hogy liberális párt-e az SZDSZ?
Azt hiszem, ennek megítélése távolról sem olyan egyszerű, mint azt itt sokan írják. Épp ez a baj egyébként.
Én '94-et nem tartottam sem rossz, sem vállalhatatlan döntésnek. A felmérések szerint egyébként a választók sem. A támogatás csökkenése '96 után kezdődött, és nagyon fontos, hogy valójában soha nem állt meg. Ma az SZDSZ-ben mindenki boldog lenne a '98-as eredménnyel...
Azt gondolom, hogy a liberális eszmék korlátozása a "szakértelem", a "profizmus" túlértékelésével kezdődött. Szerintem nem liberális párt az, ahol a "talpasoknak" gyakorlatilag soha nincs beleszólása a stratégiába, mert minden döntés (akár küldöttgyűlésen, akár OT-n, akár ÜT-n születik meg) előre "meg van dolgozva" és "le van zsírozva". Minden más hiányosság ennek a folyománya. Ezért gondolom, hogy elsősorban a párt működésén, vezetési módján, ha tetszik, szervezeti kultúráján kell változtatni.

A márkanév pedig jó, én semmiképp nem dobnám a szemétbe. :-)

rockjano 2009.06.08. 22:40:18

@freagle:

Nagyon örülök az okos szembenézésnek és cikknek.
A gyûlölködô posztolók meg írjanak azt amit akarnak.

Ami a párt szervezeti kultúráját illeti...ebben biztos igazad van csak tudtommal ez nagyon így mûködik minden pártban, talán a szociknál kissé kevésbé.

Az a gond hogy olyan alapvetôen kellene megújítani a pártot ami 2010-ig biztos nem lehetséges. És igazán a személyi feltételeket sem látom...talán Szentiványi..??

Liberalizmusra szerintem lesz igény, csak nem tudom az szdsz lesz-e még valaha elég erôs ahoz hogy ezt hitelesen képviselje.

Mi a jobb kiesni a parlamentbôl és annak minden nehézségével megpróbálni (esetleg másokkal együtt) újraépíteni a pártot (akár kicsit más néven)???

vagy kötni egy közös listás megállapodást az mszp-vel (ala. KDNP-Fidesz) (ha ôk is belemennek) és megtartani a parlamenti részvétel lehetôségét egy késôbbi esetleges leválás igéretével??

Talán az elsô, de akkor a branden is alapvetôen változtatni kell.

Mi a véleményed?

gonzalo 2009.06.09. 00:00:24

alapvetően fel kell rázni a brandet, ha a liberális párt azt akarja tudatosítani a választókkal, hogy egy új termékről van szó.

gonzalo 2009.06.09. 00:06:02

@Lamer: sorry to say, de bennm pl a tizenéves, egymás szájában a nyelvükkel turkáló heteroszexualitást a bkv-n tanuló és imitáló horda vált ki undort. mégsem mondom, hogy tiltsák be.

amúgy tavaly én is ott voltam a buzifeszten, és nem volt meztelenkedő trafó vonaglás, anyways. volt ellenben rakat újnáci, és érdekes módon erről szó sem esik soha.

freagle 2009.06.09. 07:59:50

@rockjano: Ahhoz, hogy 2010-ben reális esély legyen a Parlamentbe jutásra, mindenképpen kellett volna egy jó EP szereplés. A 2,16% világosan jelzi, hogy az SZDSZ-nek semmi esélye sincs.
Én sem elvi, sem stratégiai okokból nem mennék bele közös listába az MSZP-vel, viszont kötnék velük (is) olyan választási szövetséget, ami szerint az egyéni körzetekben közös jelölteket indítunk. Pontosabban: a körzetek döntő többségében ők indítanak, mi meg támogatjuk, azokon a helyeken viszont, ahol mi tudunk esélyes jelöltet állítani (legalább 15 helyen!), ott mi indítunk, ők támogatnak.
Most stratégiai kérdés, hogy megakadályozzuk a Fideszt az egyéniben való tarolásban. Ha ehhez az MSZP és a kis pártok partnerek, + a Jobbik eléggé belehúz, akkor van esély a kétharmad megakadályozására. + Arra, hogy a kis pártok is a Parlamentbe küldhessenek egy minimális frakcióhoz szükséges képviselőt, akár a lista bukása ellenére is.
MSZP-hát nélkül. :-)

Erről azonban MOST kell tárgyalni és megállapodni, mert esélyes jelöltet nem lehet két hónap alatt felépíteni!

A brand? Hát igen, azon mindenképpen változtatni kell, már csak azért is, mert muszáj tisztába tenni a liberalizmus fogalmát. Erről írtam a bejegyzésben. A nevet pedig utána "helyben kell eladni", nem a tévében. Úgy el lehet, így meg - láthatóan - nem.

Janovszki Zsolt 2009.06.09. 10:24:43

@freagle:
ahol mi tudunk esélyes jelöltet állítani (legalább 15 helyen!),
Drága freagle,
Jelenleg 170 helyet nyert volna a Fidesz egyéniben a 174-ből.
Összesen nincs 15 olyan hely, ahol egyéniben nyerni fog az MSZP, nemhogy átadjon az SZDSZ-nek 15 esélyes helyet. A Szadi kimúlt. Mostantól 2010 áprilisáig intenzíven Orbán Viktornak kell drukkolni, hogy szerezze meg az 50 % +1 szavazatot, és ne legyen koalíciós kényszerben a szent korona tanon alapuló alkotmányt akaró középpárttal (sic., kíváncsi vagyok, hogy hányan olvasták a jobbik programját azok közül, akik végül a saját helyzetük ellehetetlenedése miatt teljesen érthető módon rájuk voksoltak) Jelenleg Orbán az egyetlen, aki meg tudja védeni a Jobbiktól az országot. És nagyon fel kell kötnie a gatyáját.
Üdv,
Zs

rockjano 2009.06.09. 12:30:35

Elszállt a commentem...mi van itt???

rockjano 2009.06.09. 12:31:50

Elszállt a commentem mi van itt???

Lamer 2009.06.09. 13:51:58

@gonzi: Ha két ellenkező ember smárolása benned undort vált ki az a te dolgod, mindenesetre szép, hogy nem akarod betiltatni, hiszen akkor pl te sem lennél a világon :)

Amúgy természetesen nem szexuális identitás kérdése, hogy ki mennyire ordenáré, mégis a feszületek nyalogatása pl. kifejezetten sértheti a Magyarországon élő több millió megkeresztelt ember érzéseit, és ezt egy liberálisnak kéne először megérteni.

Mert ilyen megtörtént, lehet, hogy nem tavaly, hanem tavalyelőtt, de az SZDSZ sehol nem volt akkor, amikor emberek ilyen módon milliók vallását sértették meg!
Bezzeg amikor megjelent az a bizonyos rózsaszín háromszöges kép a neten akkor rögtön az egész kormány elhatárolódott, ami nagyon helyes is, de nem csak a kisebbségeket ért sérelem ellen kell megnyilvánulni, hanem a többséget ért dolgok ellen is.

nem?

vagy a liberális azért liberális mert csak a kisebbségeket védi?

legalábbis az SZDSZ-t elnézve ez az érzése az embernek

rockjano 2009.06.09. 16:33:48

@freagle:

Sajnos az mszp szinte sehol nem fog egyénileg gyôzni akárki is támogatja. A fidesz 2/3-a nem kérdés, de legrosszabb esetben is a jobbikkal meglesz nekik, persze úgy kényelmetlenebb de nem finnyásak.

Itt csak a közös listának lenne értelme, de ebbe az mszp szerintem nem fog belemenni. És persze akárhogy is szerepelt most az LMP-sem fog bejutni és szerintem Ibolyának sem lesz mindig szerencséje, ez a mostani eredmény nem biztosíték az 5% feletti eredményre a választásokon.

Ahogy nézem liberális párt nélkül maradunk és ez tényleg szörnyû. Kire szavazzon egy liberális mint én ezek után???

Könnyen lehet hogy ha ügyes a fidesz minden gond ellenére több cikluson keresztül hatalmon maradhat.
Persze ez erodálhatja a támogatottságát csak a lemorzsolódók nem erre az oldalra jönnek hanem a jobbik vagy mszp felé.

Érdekes volna kielemezni mi vezetett ide és hogy egyáltalán lehetett volna-e ezt az utóbbi években megakadályozni, félek ez annyira egy tendencia része hogy mégha nem is támogatták volna a bajnai kormányt már az is mindegy lett volna.

Nem nagyon látom én sem a kivezetô utat innen, és nagyon nem tudom kire fogok ha egyáltalán szavazni ezek után.

Talán a parlamenten kivûlrôl többekkel összefogva, egy vadonatúj formációnak lehetne esélye néhány ciklus alatt összeszednie magát. De nehéz lesz.
süti beállítások módosítása