HTML

freagle blogja

Ez egy liberális blog, többnyire közéleti témákkal. Azért hoztam létre, hogy - számomra - fontos témákról véleményt tudjak formálni, és megteremtsem a lehetőségét ezek kritikájának, más véleményekkel való ütköztetésénak. Tehát... Ha véleményed van, szólj hozzá! Ha tetszik, add tovább! Ha privátban reagálnál: a freagle@freemail.hu címet használd! Barátsággal freagle

Friss topikok

  • 1third: Haragszom rád (na jó, nem). Mert sajnos mindenben, de mindenben igazad lett (a többi posztot is cs... (2012.01.22. 03:18) Fékek és ellensúlyok
  • Revolutionist: A hazugság kora azóta tart, amióta lejöttünk a fáról. Egyetlen korban élt még csak az emberi lény.... (2011.11.09. 15:23) Hazugságok kora III. - A Rendszerhiba
  • R_John: Tardos Marcival voltam még együtt kirándulni. Akkor derült ki a betegsége. Persze én akkor még gim... (2010.04.18. 18:52) Halottak napja
  • freagle: Javítottam 2010. március 26-án. (2010.03.26. 14:27) Jelölnek, vagy csalnak?
  • Janovszki Zsolt: Pontosítok: Az Új Generáció elnöksége lemondott, a tisztújítást előkészítő választmányi ülés 13-án... (2009.07.06. 23:01) Indul a végjáték... (?)

Linkblog

Politika - csapdában

2008.07.03. 08:51 freagle

Az elmúlt napok eseményei azt mutatják, nagy a baj.

Nem a gazdasággal, bár probléma ott is akad bőven. Nem is a költségvetéssel, bár arról is hosszan lehetne beszélni. A fő baj a politikával van.
Minden közélet iránt érdeklődő ember tudja már, hogy az ország ügyeit nem lehet tovább az eddig alkalmazott módon intézni: jelentős változásokra van szükség a költségvetés szerkezetében, a közigazgatás rendszerében, a szociális ellátások terén, az adópolitika terén, a gazdaság irányításában, az egészségügyben és az oktatásban is – hogy csak a legnyilvánvalóbb területeket említsem.
A második Gyurcsány-kormány „reform-lendülete” éppen ezek szükségességéről szólt. Az „Új Magyarország” szlogen éppen ezt akarta üzenni: változtatni kell, átalakítani kell, dolgozni kell. Kevésbé cizellált és eladható módon erről szólt az öszödi beszéd is.
 
A reformerek nem számoltak azzal a politikai közeggel, amelyben dolgozniuk, és eredményt elérniük kellett volna. Ez a politikai közeg azonban már régen nem a tartalmi kérdésekről, hanem a politikai marketingről, a pozíciókról, a szavazatok maximálásáról szól. Ha végignézzük csak az elmúlt két év ellenzéki kommunikációját, világossá válik: a Fideszt és a KDNP-t egyetlen pillanatig sem foglalkoztatták a reformok valódi, tartalmi elemei. Nem érdekelte őket, hogy a tervezett változtatások az ország számára előnyösek, vagy hátrányosak. Az sem érdekelte őket, hogy képesek-e jobb, sikeresebb alternatívát állítani. Egyetlen szempont vezette őket: a változásokkal járó problémák, ellenérzések, érdeksérelmek maximális kiaknázása, s ezeken keresztül a maximális támogatottság megszerzése – ha lehet, úgy, hogy ebbe a kormányoldal még bele is bukjon. Jól szemléltette ezt a hozzáállást a jobboldali vitázók végső érve: „Még az is lehet, hogy a reform tulajdonképpen jó, de nem EZEKKEL. Ahhoz társadalmi támogatottság és hiteles emberek kellenek.”
 
Szembe kell néznünk a ténnyel: az ellenzék stratégiája sikeres volt. A reformok elbuktak, hiszen egyet sem lehetett végigvinni közülük. A kormánykoalíció szétesett, a kormány egyetlen változásról sem tud éremben sikert kommunikálni, meglepő módon még az EU-pénzek felhasználásáról, a fejlesztésekről sem. Az ország lakosságának meggyőző többsége a Fideszt támogatja, és már az előrehozott választások hívei is többséget jelentenek. Orbán Viktor már nem a győzelmen, hanem a kétharmados többségen dolgozik, láthatóan minden eszközt bevetve.
 
Éppen ennek következményeként zárult be az a csapda, amiből a politika nem tud kiszabadulni. A győzelem közeledtével Orbán is egyre világosabban látja, hogy a politikailag képzett közvéleménynek, a gazdaság szereplőinek és a külföldnek is kellene mondania valamit. Lényegtelen, hogy szándékos, vagy véletlen kiszivárogtatásról volt-e szó: a Kéri-beszédben nyilvánvalóan erre a tartalmasabb, a valódi politizáláshoz közelebb álló kommunikációra tett kísérletet. Ugyanakkor gyorsan nyilvánvalóvá vált: lehet, hogy ezzel a beszéddel sok üzletembert és közéleti személyiséget sikerült valamelyest megnyugtatnia, de ugyanazzal a lendülettel el is vesztett több mint félmillió szavazót.
Világossá vált: az elmúlt évek hazugságai visszaütnek. A megtévesztett választók Orbán Viktortól is elvárják, hogy legyen következetes. Tőle sem fogadják el a megszorításokat, azokat az egyébként racionális és szükséges lépéseket, amelyeket éppen a Fidesz-elnök és csapata támadott az elmúlt két évben a leghevesebben.
 
Világosan látszik, hogy Orbán előtt is csak két út van: vagy „tudatos és szervezett hazugsággal”, ahogy azt az elmúlt években is tette, megszerzi a hatalmat, aztán nekiáll a szükséges reformoknak, vagy a hatalomba kerülve következetes marad és csődbe viszi az országot. Választhat, hogy Medgyessy Péter, vagy Gyurcsány Ferenc akar lenni.
 
Többen felvetették, hogy az a bizonyos elvesztett félmillió nem nagy ár a kormányzóképességért. Ez igaz lenne, ha a jelenlegi helyzet a kormányzásra való felkészülésről szólna. Nem igaz azonban, ha a Fidesz eddigi tevékenységét és kommunikációs stratégiáját nézzük. Semmi nyoma ugyanis annak, hogy a Fidesz valóban végrehajtható programmal készülne 2010-re (vagy korábbra). (Mint tudjuk – mert aki olvasta, tudja – az Erős Magyarország program nem program.) Ugyanerre utal a Fidesz legutóbbi akciója, a bejelentett adócsökkentési csomag is. Anélkül, hogy bármi érdemi változtatást felvetnének, „javaslatot tesznek”, hogy „a benzin 15 forinttal, a hús 129 forinttal kerüljön kevesebbe”. Ez nem reform, ez nem érdemi politizálás ez színtiszta demagógia. Az elvesztett félmillió visszacsalogatása. Orbán láthatóan a kétharmados többségben látja a megoldást. Ez olyan széles döntési lehetőséget biztosítana számára, amellyel talán még a népszerűtlen intézkedések hatását is ellensúlyozni lehetne.
 
A probléma felvetésénél azonban nem állhatunk meg a Fidesz kritizálásánál. A csapdahelyzetben ugyanis ott vannak a néhai kormánypártok is, a kérdés pedig égető, és adott: hogyan lehet a politikát visszaterelni az ésszerű párbeszéd, az érdemi kérdések, a valódi közös gondolkodás, a megoldások keresése és elfogadása útjára az egyszerű populista ígérgetés, és a marketing kampányok helyett? Hogyan lehet valóban felnőtt társadalmat létrehozni, ahol valóban lehet építeni a társadalom bölcsességére? Hogyan lehet ismét olyan közeget teremteni, amiben a politikusok ismét érdemi kérdésekről, érdemi megoldásokról, többé-kevésbé őszintén beszélhetnek? Hogyan lehetne az elveket és az igazságot, mint támogatást érdemlő tényezőket visszahozni a pénztárca és a pocak elé?
Én bizakodó vagyok, hiszen 2006-ban sem a legtöbbet ígérő, hanem a leglelkesítőbb jövőképet felrajzoló párt nyert. Igenis meg lehet mozdítani az embereket nemes célokkal, vonzó jövőképpel.
A kérdés azonban az, hogyan teremtjük meg annak feltételeit, hogy a választókkal ezekről valóban érdemben beszélni tudjunk? Ha ugyanis nem változik semmi, és megragadunk a médián keresztül történő politizálásnál, továbbra sem lesz esélyünk kitörni a Fidesz által gondosan felállított, és mára sajnos be is csukódott politikai csapdából.

1 komment

Címkék: politika választás mszp orbán fidesz szdsz reform liberalizmus költségvetés liberális

A bejegyzés trackback címe:

https://freagle.blog.hu/api/trackback/id/tr42550681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simon Iván 2008.07.10. 12:02:52

Nem nagyon fog tetszeni, amit írok, de ez nem zavar.

Annál inkább zavar, hogy pontosan tudom, tökéletesen másról beszélek, mint amiről az SzDSz-ben - úgy 1990 óta - szó van. De megkockáztatom mind a "naivitás", mind a Magyar Bálint által velem kapcsolatban használt jelzőt (impertinens).

Szakértelem, tisztesség, őszinteség, önzetlenség. Ez kellene a magyar politikai közéletben és az SzDSz-ben egyaránt (ami ma van, az valami nagyon másról szól). Az SzDSz-nek 1989-ben még becsülete, egyben hitele volt (amely minden megerősítés nélkül is elég soká, talán károsan sokáig kitartott).

Az SzDSz ma már csak "menedékhely" azok számára, akik Orbánra nem tudnak, Gyurcsányra nem akarnak szavazni. Ez kevés. Nagyon kevés.

Ha az SzDSz - aktuális - vezetése úgy dönt, hogy a párton érdemben akar változtatni, akkor szóljatok, ismét nekiveselkedek...
süti beállítások módosítása