HTML

freagle blogja

Ez egy liberális blog, többnyire közéleti témákkal. Azért hoztam létre, hogy - számomra - fontos témákról véleményt tudjak formálni, és megteremtsem a lehetőségét ezek kritikájának, más véleményekkel való ütköztetésénak. Tehát... Ha véleményed van, szólj hozzá! Ha tetszik, add tovább! Ha privátban reagálnál: a freagle@freemail.hu címet használd! Barátsággal freagle

Friss topikok

  • 1third: Haragszom rád (na jó, nem). Mert sajnos mindenben, de mindenben igazad lett (a többi posztot is cs... (2012.01.22. 03:18) Fékek és ellensúlyok
  • Revolutionist: A hazugság kora azóta tart, amióta lejöttünk a fáról. Egyetlen korban élt még csak az emberi lény.... (2011.11.09. 15:23) Hazugságok kora III. - A Rendszerhiba
  • R_John: Tardos Marcival voltam még együtt kirándulni. Akkor derült ki a betegsége. Persze én akkor még gim... (2010.04.18. 18:52) Halottak napja
  • freagle: Javítottam 2010. március 26-án. (2010.03.26. 14:27) Jelölnek, vagy csalnak?
  • Janovszki Zsolt: Pontosítok: Az Új Generáció elnöksége lemondott, a tisztújítást előkészítő választmányi ülés 13-án... (2009.07.06. 23:01) Indul a végjáték... (?)

Linkblog

Nyílt levél az SZDSZ Ügyvivői Testületének

2009.06.12. 08:11 freagle

Kedves Barátaim!

 
Örömmel üdvözlöm a döntésetek, amellyel elfogadtátok Fodor Gábor felajánlott lemondását. Örömömbe azonban némi értetlen rosszallás is vegyül: egy ilyen választási eredmény után az ember azt várná, hogy az elnök azonnal LEMOND (nem csak felajánlja), és ugyanezt teszi a teljes Ügyvivői Testület is. Nem egy márciusi, hibásnak tartott döntés miatt, mint a „négyek”, hanem mindenkinek a maga által viselt felelősség okán.
Félreértés ne essék: én nagyon sokra tartom és továbbra is tisztelem, becsülöm és kedvelem mindőtöket, személy szerint. Azt gondolom, továbbra is értékei vagytok az SZDSZ-nek, akikre nagy szükség van. Ez azonban nem csökkenti az ügyvivőként mindenképpen rátok háruló felelősséget. Az eredmény világosan jelzi: az elvégzett munka nem volt megfelelő, s a kijelölt irány nem volt jó. Ezt ki kellett volna mondani, és vállalni kellett volna. Már aznap este, vagy legkésőbb másnap reggel.
 
Attól persze, hogy elvárható lenne az azonnali lemondásotok, még nagyon fontos szerep hárul(na) rátok: elő kellene készíteni az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlését, ami talán soha nem volt még akkora jelentőségű, mint éppen most.
 
  • Most különösen fontos, hogy a küldöttgyűlés technikailag kifogástalanul kerüljön lebonyolításra. Ehhez rendezett, ellenőrizhető tagnyilvántartás, ellenőrizhető küldöttválasztás, és ellenőrzött jelenlét és szavazás szükséges.
  • Szintén különös jelentőssége van a menetrend meghatározásának: egy olyan „show-küldöttgyűlésnek”, mint ami az utóbbi időben jellemző volt, nem sok értelme lenne. A most következőt úgy kell megszervezni, hogy abban legyen idő és lehetőség az értelmes vitára – még akkor is, ha ezt ma már, néhányszáz résztvevővel, nehezen tudjuk elképzelni. Annakidején ment. Ehhez időre és térre – esetleg elkülönült terekre, szekciókra – van szükség. Valamint nyugalomra, annak biztos tudatára, hogy a dolgainkat magunk között beszélhetjük meg.
  • Az értelmes küldöttgyűléshez az is szükséges, hogy a tagság és a küldöttek előre felkészülhessenek: meg kell fogalmazni a megfelelő témákat, alternatívákat és kérdéseket. Mindezt azonban úgy, hogy valóban hasznos vitát lehessen belőle generálni, és nem úgy, hogy a döntések és a válaszok „előre lezsírozva” lógjanak ki belőlük. Erre azért van szükség, mert jelenleg az értelmes vitára, a tagság megmozdulására, a tenni akarás és a lehetőség megélésére a pártnak talán nagyobb szüksége van, mint a jó döntésekre. Muszáj bevonni, megszólítani, a „kormányrúdhoz engedni” a tagságot – különben semmiféle „bűvészmutatvány” nem menti meg az SZDSZ-t.
  • A témaként felvetendő kérdések közül semmiképp sem maradhatnak ki a következők:
  • Az SZDSZ szervezeti reformja: mitől lesz élet ismét az SZDSZ helyi szervezeteiben? Hogyan lehet ismét súlyt (feladatot, döntési kompetenciát, tekintélyt) adni a helyi szervezeteknek? Hogyan lehet olyan struktúrát kialakítani, ami tekintettel van az önkormányzatiság eszméjére és a választási rendszerre is? Hogyan lehet elérni azt, hogy az SZDSZ által elvesztett területeken ismét liberális szervezetek alakuljanak, liberális embereket, vezetőket találjunk? Hogyan lehet biztosítani azt, hogy a megfelelő emberek, akik a későbbi utánpótlást jelentik, megfelelő felkészítést (képzést) kapjanak? Hogyan lehet kiegyensúlyozni a helyi politika és az országos politika viszonyát úgy, hogy mindkettő kellő súlyt (de ne többet!) kapjon az SZDSZ stratégiájában?
  • Az SZDSZ stratégiai üzenete: mi az a fő ideológiai irány, amelyben az SZDSZ haladni akar? Két alternatívát is felvetek, gondolatébresztőnek:

a. Az SZDSZ ragaszkodik a „klasszikus liberális témákhoz”: hangsúlyosabban képviseli a hátrányos társadalmi csoportok (kisebbségek, romák, menekültek, melegek, fogyatékkal élők, nők, gyerekek stb.) érdekeit. Ebben az esetben az SZDSZ-t elsősorban aktivista tagokra és szervezetekre kell építeni: ha az SZDSZ valóban, nemcsak szavakban, de konkrét programokban és cselekvésben is kiáll e rétegek boldogulása mellett, ha az aktivistáink valóban ott vannak e csoportok tagjai között, és segítenek, e csoportok támogatásával az SZDSZ stabil parlamenti párttá válhatna. Ugyanakkor fontos tudni: a hátrányban lévő csoportok támogatása gyakran elválaszthatatlan a szociális jellegű kérdésektől. Ilyen módon az SZDSZ szükségszerűen balra tolódik (valódi balra…), és gyakorlatilag feladja a kormányalakító képesség lehetőségét.

b. Az SZDSZ a „liberális minimum” társadalmi elfogadtatására koncentrál: ebben az esetben a hangsúlyt az önkormányzatiságra és a helyi közösségek működésére kell helyezni. Ezekre lehet ráépíteni az ezeket összefogó rendszer, az állam működésének világos átgondolását. Ez az alternatíva sokkal szélesebb társadalmi bázist szólít meg, ugyanakkor itt sokkal erősebb versennyel is kell számolni: az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az alapvető liberális értékek kevéssé jelennek meg, és egy „háborús helyzetben” nem feltétlenül elég vonzóak a tömeges támogatás eléréséhez. Ezért van az, hogy ennek az iránynak a nyilvánvaló kulcsa a helyi szervezetek, közösségek megerősítése.

  • Az SZDSZ pénzügyi helyzetének rendezése. Ebbe alapvetően két kérdéskör tartozik: a pénzügyi stabilitás megteremtése, és az átláthatóság és tisztaság garantálása. Honnan lesz a pártnak megfelelő nagyságú bevétele? Hogyan lehet a párt költségeit a szükségletekhez racionalizálni? Illetve: hogyan lehet olyan elszámolási, nyilvántartási rendszert csinálni, ahol az SZDSZ pártpénzei ellenőrizhetők, hogy mindenfajta korrupciós vádat ki lehessen küszöbölni? Hogyan lehet párton belül kiszűrni, ha valaki valóban saját zsebre dolgozik? A párt alapvető érdeke, hogy habozás, és gondolkodás nélkül megszabaduljon minden olyan tagtól, aki kétes ügyekkel rendelkezik.
  • A párt kommunikációs csatornáinak kialakítása. Mára minden parlamenti párt rendelkezik többé-kevésbé a saját irányítása alatt álló médiával. Az SZDSZ-nek is el kell gondolkodnia azon, hogy milyen módon tud nagy tömegben, és torzítatlan tartalommal eljutni a választókhoz. A jelenleg rendelkezésre álló eszközök nyilvánvalóan elégtelenek. (A kommunikációs eszközök közül feltétlenül kiemelendő, és úgy is kezelendő a személyes hatás, akár a tagokon, szimpatizánsokon, rendezvényeken keresztül, akár a helyi „közvélemény formálók” bevonásával.)
  • A párt rövidtávú stratégiája. Mit tegyünk az elkövetkező egy évben? Hogy viszonyuljunk a versenytársakhoz? Hogyan kezeljük a szélsőjobb megerősödését? Mit kezdjünk a Fidesz agresszív, mindent elmosó demagógiájával? Támogassuk-e tovább a Bajnai-kormányt? Mit kezdjünk az ország valós politikai problémáival? Mit kezdjünk egy lehetséges liberális alternatíva felmutatásával?
  • Személyi kérdések: a pártnak új vezetésre, új arcokra van szüksége. Olyan emberekre, akiket nem használt el az elmúlt két évtized. Friss emberekre, akik más szemszögből nézik az SZDSZ-t és ezért mást is látnak. Akik most nem egy roncsot, vagy egy probléma-hegyet látnak, hanem megnyíló lehetőségeket. Akikben éppen ezért van lelkesedés és erő ahhoz, hogy (újjá)építsenek. Jöhetnek az SZDSZ „másodvonalából”, pl. a kevésbé ismert (volt) polgármesterek, önkormányzati emberek közül, de a külső „holdudvarból” is. Most nem a „régi harcostárs” mivolt az előny – éppenséggel a frissesség, a külsős megközelítés az, amire szükségünk van. Ez egyben azt is jelenti, hogy a „régieknek” bizony hátrébb kell lépni, az árnyékba. (Nem eltűnni, nem visszavonulni, hiszen a tapasztalatukra, a megfontoltságukra az újaknak igen nagy szüksége lesz!)
  •  
Kedves Barátaim! Kedves Gabi, Laci, Gábor, Matyi, Joe, Péter, Gábor, Emese, András, Gábor és Tamás!
 
Ez a munka még rátok vár, és ne becsüljétek le ennek a jelentősségét. Egy tisztességgel előkészített és megszervezett küldöttgyűlés megalapozhatja az SZDSZ (2010-es, vagy 2014-es) újjászületését. Ha ezt is elrontjuk, a párt 2010-ben minden valószínűség szerint végleg eltűnik.
Azt gondolom, sokan vagyunk, akiknek szívügyünk az SZDSZ, s akik sokat tennénk, áldoznánk azért, hogy legyen visszaút. Az EP-választás sokaknak (sokunknak) felnyitotta végre a szemét, hogy lássuk, milyen nagy a baj. Ezért most feltámadóban van az elszánás, a tenni akarás. Most még van esély, hogy megmozduljunk és változtassunk.
Tegyétek lehetővé, hogy ezt meg is mutathassuk!
 
Barátsággal
 
freagle
 

 

4 komment · 1 trackback

Címkék: kampány politika választás kóka szdsz program parlament fodor liberalizmus demokrácia liberális megújulás elnök pártok tisztújítás küldöttgyűlés pártépítés ügyvivők

A bejegyzés trackback címe:

https://freagle.blog.hu/api/trackback/id/tr61180347

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.15. 15:00:12

Fodor szövegírója lettem? :-)Fodor Gáborról nem először derül ki, hogy a parlamenti beszédeinek példáit mennyiben ihletik meg az őt a médiából származó friss hatások. Most is egy hasonlót véltem felfedezni, és meg kell, hogy mondjam, meglepődtem. Ezt mond…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rózsa Misi 2009.06.12. 11:22:06

Kedves Barátom!

Általában tetszeni szokott amit írsz. Ez most egy olyan eset, amikor nem. Nem hiszem, hogy Fodor Gábornak és az ügyvivőknek le kéne mondaniuk. Nem hiszem, hogy a bukás okát bennük kellene keresnünk.

Az SZDSZ-t a romokból kell újra építeni. Ez sok időt vesz igénybe, és az idő az amivel leginkább most hadilábon állunk. Nem hiszem, hogy egy belső választási kampány, segítené, hogy megoldjuk a problémáinkat. Nem hiszem, hogy egy belső választási kampány "harca" az ami előre fog vinni minket. Sokkal inkább a frakció felelősségét látom megjelenni a kudarcban, mint a párt vezetőinek hibáját. Nekünk most össze kéne zárni a párt megválasztott vezetői mögött. Egységesen. A frakciónak is. És meg kell csinálni nagyon gyorsan az SZDSZ szervezeti, szervezési és kommunikációs reformját. Ki kell dolgozni egy új elvi nyilatkozatot és egy pontos, részletes stratégiai programot, amihez mindenki tartja magát.

És a belső problémákat kizárólag bent megbeszélni, nem kihozni azokat a nyilvánosság elé.

freagle 2009.06.12. 23:44:25

Kedves Misi!

Logikai képtelenség az érvelésed: van egy vezető és egy vezetéssel megbízott csapat. Bízunk bennük, éppen ezért biztosak vagyunk benne, hogy a maximumot kihozták magukból a választás sikeréért. Az eredmény 2,16% lett. Akkor mi okunk lenne feltételezni, hogy egy év múlva jobbat tudnak?
Egy mondás szerint "az elmebetegség biztos jele, ha ugyanazt csináljuk és más eredményt várunk tőle". Ugyanazzal a vezetéssel azonban miért csinálnánk mást?
Szerintem egyébként stratégiailag is tévedsz: a legnagyobb veszély most nem az, hogy kifutunk a 2010-es választásokig hátralévő időből, hanem az, hogy "nagy siettünkben" hibás, hosszú távon sehova nem vezető döntéseket hozunk.
A jövő szempontjából létkérdés, hogy olyan küldöttgyűlést szervezzünk, ahol van értelme beszélni. Ahol nem az aktuális vezető(k) bölcsességére várunk, hanem mindenki hozzáteszi a maga ötleteit, tapasztalatát. Ahol a tagság végre megint megmozdulhat, magára veheti a pártért való felelősségét, és nekiállhat dolgozni. Helyben is, meg a párton belül, a párt felépítésében, üzemeltetésében is.
Ezt nem lehet végigcsinálni régi arcokkal. Ehhez új arcok kellenek, és ha kell, elő kell rugdosni őket, hogy lépjenek elő.
Muszáj tartalmilag megújulni - tartalmi megújulás azonban nincs formai (személyi) megújulás nélkül.
Sajnálom, ha ez bántó, vagy igazságtalan, de itt most nem a párt túlélése, hanem a jövője a tét.

Janovszki Zsolt 2009.06.13. 02:40:26

@Rózsa Misi:
Szia Misi,
Ezt írod:
Csak halkan mondom, hogy ha szerinted a sikerhez vezető út első állomása az, hogy
"meg kell csinálni az SZDSZ szervezeti, szervezési és kommunikációs reformját.", akkor a frakció felelősségét akár ki is zárhatjuk, hiszen egy éve van egy elnökünk, akit ebben a kutya nem akadályozott meg. :)
Még halkabban kérdezem: Magáért a kimagaslóan tökéletes 'szavazz valami ellen, amivel a jelenleg is elérhető célcsoportunk elvétve sem talákozik' EP kampányért a frakció, vagy a választott vezetők a felelősek? Merthogy az nagyban hozzájárult a szereplésünkhöz...
Üdv,
Zsolti

rockjano 2009.06.13. 22:45:40

Nem lehet igaz!!!

Ma nekem átlagos TV-nézônek az jött át hogy a megoldás Kuncze visszahívása!!!

Gondolom vele sem volt egyeztetve, más rész biztos hogy esze ágában sincs visszajönni, harmadrész a helyzetért ô legalább annyira felelôs mint a mostani vezetés. Mindenki megôrült az szdsz-ben???

Vannak fiatalok akik akarnák és tudnák jobban csinálni??? Ha nincsenek akkor tényleg hagyni kell az egészet és lehúzni a rólót. Ha vannak akkor nagyon gyorsan (de nem pánikszerüen) helyzetbe kell ôket hozni mert egyébként az így már tényleg reménytelen.

Tudom szemetek a TV-sek de ahogy szegény Eörsi Mátyás távozott a TV-ben az valami szánalmas volt...nemigaz hogy nem lehet interjút adni.

Egyre kevésbé bízom abba hogy lesz még ebbôl párt.

Jajjjh
süti beállítások módosítása