HTML

freagle blogja

Ez egy liberális blog, többnyire közéleti témákkal. Azért hoztam létre, hogy - számomra - fontos témákról véleményt tudjak formálni, és megteremtsem a lehetőségét ezek kritikájának, más véleményekkel való ütköztetésénak. Tehát... Ha véleményed van, szólj hozzá! Ha tetszik, add tovább! Ha privátban reagálnál: a freagle@freemail.hu címet használd! Barátsággal freagle

Friss topikok

  • 1third: Haragszom rád (na jó, nem). Mert sajnos mindenben, de mindenben igazad lett (a többi posztot is cs... (2012.01.22. 03:18) Fékek és ellensúlyok
  • Revolutionist: A hazugság kora azóta tart, amióta lejöttünk a fáról. Egyetlen korban élt még csak az emberi lény.... (2011.11.09. 15:23) Hazugságok kora III. - A Rendszerhiba
  • R_John: Tardos Marcival voltam még együtt kirándulni. Akkor derült ki a betegsége. Persze én akkor még gim... (2010.04.18. 18:52) Halottak napja
  • freagle: Javítottam 2010. március 26-án. (2010.03.26. 14:27) Jelölnek, vagy csalnak?
  • Janovszki Zsolt: Pontosítok: Az Új Generáció elnöksége lemondott, a tisztújítást előkészítő választmányi ülés 13-án... (2009.07.06. 23:01) Indul a végjáték... (?)

Linkblog

Amidala királynő üzenete Orbán Viktornak

2008.06.16. 08:27 freagle

Sokan, sokféleképp próbálták már Orbán Viktor - és még inkább a megtévesztett követői - figyelmét felhívni arra, hogy a "néphez fordulás", a népszavazások manipulatív felhasználása, nemhogy nem a demokrácia csúcsa, de egyenesen ellentétes annak szellemiségével.

Úgy gondolom, végre találtam egy pártatlan megszólalót, akinek a demokrácia melletti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, a mi kis magyar belpolitikai öldöklésünkben pedig nem érintett.

Javaslom, hogy gondolkodjatok el a szavain, kedves - jobboldali, baloldali és liberális - barátaim!

Íme:

 

7 komment

Címkék: politika orbán szdsz liberalizmus demokrácia népszavazás star liberális wars amidala

A bejegyzés trackback címe:

https://freagle.blog.hu/api/trackback/id/tr39522398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csudi 2008.06.16. 14:35:52

hehe, ez bájos. :D

Kálmán 2008.06.16. 17:56:16

Ez egy autoriter royalista álláspont. A király tudja, hogy mi kell a népnek, a nép pedig hülye. Gratulálok. Ez nem demorácia, hanem teokrácia vagy királyság, ahol van olyan ember, aki a többiek helyett jobban tudja, hogy mi jó nekik. A demokrácia alapelve az, hogy az, hogy mi jó nekem politikai értelemben, csak én tudhatom. És ha rosszul döntök enyém a felelősség, de tanulhatok is belőle, míg ha akirály dönt felőlem, akkor örökké kiskorú maradok.

freagle 2008.06.17. 07:33:51

Kálmán!

Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy az idézet a népuralom és demokrácia fogalmakat veti össze, nem pedig a demokráciát és a monarchiát. Az idézet éppen arról szól, hogy a népuralom egyáltalán nem biztos, hogy valódi demokrácia.
A problémakör sokkal inkább a "képviseleti demokráciát, vagy bázisdemokráciát?" örök dilemmájára utal.
Szerintem az elmúlt időszak éppen elég világosan demonstrálta, hogy mi a baj a közvetlen népi hatalomgyakorlással.

Egyébként ha ismernéd az idézett történetet, tudnád, hogy Amidala VÁLASZTOTT királynő volt, egy ciklusra. Utána szenátor lett, és a Galaktikus Szenátusban küzdött a demokrácia fenntartásáért. :-)

Kálmán 2008.06.18. 09:12:02

Szándékos volt a monarchiára való utalás, mert véleményem szerint, aki olyan kijelentést tesz, hogy jobban tudja azt "amire szükségük van", az hívhatja a demokratának az álláspontját, de nem az.

freagle 2008.06.19. 07:45:40

Nem hinném, hogy a parlamenti demokrácia ne lenne demokrácia. Ellenben fenntartom, hogy a "népvezér" által mozgósított tömeg akarata nem az.
A március 9-i népszavazás világosan megmutatta, hogy mi a különbség a "népuralom" és a demokrácia között, csak sokan még ma sem hajlandóak ezt észrevenni.

Határozott álláspontom, hogy az országot nem lehet hozzáértés és tájékozottság nélkül vezetni. Ez pont két olyan elengedhetetlen feltétel, ami a "nép egyszerű fiainak" döntő többségében nincs meg. Ergo, a nép alkalmatlan arra, hogy közvetlenül hozzon szakmai döntéseket.
Éppen ez a képviseleti demokrácia alapja: azért választunk képviselőket, hogy ők helyettünk is hozzáértők és tájékozottak legyenek. Hogy ott üljenek, olvassák el, hallgasák végig, járjanak utána, egyeztessenek egymással, meg a szakértőkkel, szakpolitikusokkal, és utána megalapozott, szakmai döntéseket hozzanak.
Akkor is, ha ez esetleg a népnek éppen kellemetlen.
Ki gondolja komolyan, hogy pl. a Bokros-csomagot népszavazással meg lehetett volna csinálni?
Ki az, aki szerint bármilyen, valóban érdemi reformot népszavazással végig lehetne csinálni? (Ezeknek ugye éppen az lenne a lényege, hogy azt, ami van, és amit az emberek már megszoktak, megváltoztatjuk: szükségszerűen kényelmetlen, és nyilvánvalóan sok ember érdekeit sérti.)

A "népuralom", a nép közvetlen hatalomgyakorlása, nem működik.

Kálmán 2008.06.19. 08:26:31

Én elméleti problémaként fogalmaztam meg a dolgot, vonatkoztassunk el a napi politikától, akkor értelmesen is lehet beszélni ebben a tekintetben. Az, hogy határozottan álláspontod van, még nem jelenti, hogy érveid is vannak, ilyet politikusok szoktak mondani, hogy határozottan állítanak valamit. Én viszont úgy gondolom, hogy bárkinek lehet igaza. Még mindig úgy látom, hogy nem sikerült megvilágítanom a dolgot.

A demokrácia feltételezi, hogy nem kiskorúak az állampolgárok, kiránynő azt feltételezi, hogy azok, (mert nem tudják, hogy mire van szükségük) ezért nem demokrata az álláspontja. Kiskorú embereket meg lehet vezetni, nagykorúakat csak képviselni lehet.

Az aktuálpolitikai rész. Kéretik külön választani az előző bekezdéstől. Én a magyar állampolgárokat nem nézném le, szerintem az átlag nagyon is jól tudja, hogy mi jó neki és mit vár el a politikától. A baj ott van, hogy a normális emberek elfogynak a közéletből és csak pártkatonák maradnak, akik aztán ostobaságok mentén tematizálják a közbeszédet. Ez alól senki sem kivétel, még a nagy reformereink sem. A rendszerváltó elit megbukott a demokrácia megteremtésében is, csak nem engedi ki a hatalmat a kezéből a következő generációnak, és nem enged nagyobb teret a civileknek, mert túl sok pénz forog kockán. Katasztrófa.

freagle 2008.06.19. 12:43:42

Kálmán,
tévedsz, ha azt gondolod, a demokrácia azt jelenti, hogy mindenki mindenhez ért. Akkor is tévedsz, ha azt gondolod, hogy a felnőttségtől az ember mindenhez ért.
Én például - azt gondolom - már egész jól felnőttem, mégsem venném magamnak a bátorságot, hogy mondjuk mezőgazdasági kérdésekben döntési jogot követeljek magamnak. De tudok ám sorolni még egy csomó ilyen területet, a műszaki kérdésektől a sportig.
A határozott álláspontomat éppen a március 9-ei népszavazásra, mint érvre építettem - úgy gondoltam, ez elég nyilvánvaló mindenkinek. Látom, mégsem.
Ha gondold, szívesen elmondom, hogy akár a kampányokban használt érvek, akár maga a döntés miért volt rossz, s hogy pl. a vizitdíjat miért kellett volna megtartani. Hidd el, a lényeges szakmai érvek döntő többségével a választók nagy része nem volt tisztában, és nem is érdekelte. Igen helyesen, hiszen az állampolgárság nem azt jelenti, hogy kötelező mindenhez, pl. az egészségügyhöz érteni.
Ebből azonban logikusan következik a korábbi állításom: a rendszer csak akkor működhet jól, ha a döntéseket a megfelelő felkészültséggel rendelkező emberek hozzák meg, és nem a "nép" általában. Elvben ugye ezért külön szakma politikusnak lenni...
süti beállítások módosítása